Dulcele gust al adevarului

Intrebare: Stiu cum se simte amar versus dulce, dar ce este adevar versus minciuna?

Raspuns: In lumea noastra, adevarul nu are niciun gust; noi simtim doar amar sau dulce. Nu este inima ci mintea care spune ce este adevar si ce este minciuna.

Minciuna este ceva neplacut, dar adevarul si minciuna nu sunt cu adevarat intelese, pentru ca nu avem instrumentele cu care sa le discernem. Ne simtim mai bine spunand adevarul; totusi, nu este chiar adevarul, ci doar o senzatie dulce atunci cand il spui. Discernamantul nostru adevar versurs fals se transforma, in aprecierea egoului nostru, in dulce versus amar.

Asta inseamna ca noi folosim doar criteriul dulce versus amar pentru ca, chiar si mintea lucreaza pentru burta noastra. Cu alte cuvinte, mintea unei persoane este subordontata egoismului sau. Totusi, minciuna si adevarul de care vorbeste Cabala pot fi cunoscute numai prin calitatea daruirii, pe care nu o avem inca. Numai prin aceasta proprietate putem intelege ca daruirea este adevarul. Nu este in niciun fel conectata la orice se intampla in dorinta noastra de a primi placere, asta este, fie ca este satisfacuta sau nu.

De aceea, pentru a ne ridica deasupra corpului nostru animat si sa iesim liberi din el, ne trebuie Forta Superioara, Lumina care Reformeaza. Aceste forte nu exista in lumea noastra, care opereaza numai in dorinta egoista. Daca vrem sa fim capabili sa discernem intre rau si bine, trebuie sa ne ridicam la nivelul Adam HaRishon (Primul Om), care a fost capabil sa vada binele si raul, atunci cand sarpele i-a deschis ochii. Pe de o parte a fost otrava, dar pe de alta o putem folosi ca medicament.

De ce s-a divizat imediat Adam HaRishon,  primul grad spiritual revelat sufletului? A fost doar o dorinta. De ce s-a impartit in doua, barbat si femeie, Adam si Eva, si de ce, mai tarziu, s-a impartit in mai multi oameni pana cand au ajuns miliarde?

Este astfel, deoarece corectia este imposibila fara spargerea lui Adam in mai multe suflete. Fiecare suflet trebuie sa aiba un scop mic, precis si special; trebuie sa poarte o anumita misiune, la fel ca fiecare celula a organismului, care are o functie definita si specifica. De exemplu, calculatoarele sunt operate prin sistemul binar, care include numai 0 si 1. Asta nu pare foarte complicat, dar priviti ce rezultate extraordinare produce acest sistem!

De aceea sufletele au fost impartite; altfel nu am fi fost in stare sa facem corectia. Chiar si acum, in ciuda faptului ca suntem sparti in mici particule, si fiecare persoana implineste o misiune specifica si speciala, uitati-va cat de confuzi suntem, nefiind in stare sa ne dam seama ce are de facut fiecare dintre noi.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 18.07.10, Introducere la Cartea Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: