Echilibrul dintre Cer si Pamant

”Existenta prin absenta” a fost creata din “existenta din existenta”, insemnand forta superioara, unica, singura si unita, in afara de care nu exista nimic. Si aceasta creatura este privita ca « dorinta de primi placere ». Natura fortei superioare este daruire ; deci, a creat forta de a primi placere opusa ei, astfel incat sa poata exista in afara acestei forte.

A doua forta, dorinta de a primi placere, vrea sa primeasca proprietatea de a darui pe care forta primara doreste sa o doteze si sa o umple. Astfel, dorinta de a primi si dorinta de a darui se potrivesc si sunt opuse una alteia. In acest fel intelepciunea Cabalei incepe : explorarea realitatii autentice, universale.

Mai departe, dorinta de a primi evolueaza influentata de dorinta de a darui, si ambele aceste forte se influenteaza cu plus si minus. Fiind a doua dupa dorinta de a darui, dorinta de a primi castiga de la precedenta, accepta si o primeste in interiorul sau. Forta primara creata afecteaza si conduce, si astfel, dorinta de a primi se schimba in timp ce trece prin  diferite transformari.

Schimbarile initiale pe aceasta cale sunt privite ca “patru stadii ale Luminii Directe” sau numele HaVaYaH. Este modelul prin care dorinta de a darui actioneaza in dorinta de a primi.

Dupa ce cele patru stadii sunt complete, dorinta de a primi devine constienta de ceea ce este, unde este atribuita dorintei de a darui si incepe sa se experimenteze ca si fiinta creata care exista in afara celui care da, in afara Creatorului. Atunci, dorinta de a primi autonom defineste procesul  pe care doreste sa il implementeze. Si ce doreste este sa obtina echivalenta formelor, pentru a deveni absolut egal cu dorinta de a darui care o creaza.

Fara indoiala, tot ceea ce exista in dorinta de a primi vine de la dorinta de a darui. Dorinta de a da o aduce la viata, este legata de ea, si o investeste cu propriile puteri si proprietati. Evident, toate se afla in creatura, in dorinta de a primi, vine de la cel care daruieste. De fapt, nu exista nimeni de la care sa primesti ceva. De unde poate  aparea ceva nou ?

Si totusi, experimentandu-se ca si creatie, poate actiona independent. Ca sa faca asta, trebuie sa fie prezent intre cele doua forte opuse ale naturii: propria dorinta de a primi si dorinta Creatorului de a darui. Daca creatura reuseste sa se pozitioneze la mijloc, poate sa aleaga cu ce sa fie asociata.

Astfel, intentia Creatorului in a crea dorinta de a primi nu a fost pentru simpla placere de a primi placere si a deveni constienta de sine sau de cine a creat-o, ci mai degraba pentru ca astfel s-ar gasi intre cele doua forte. Las-o sa sfarseasca nu in felul sau felul Creatorului, ci in neutrul « zero » al naturii, desprins din oricare forta, intre plus si minus, cei doi poli ai unui magnet, “atarnand” in aer intre cer si pamant.

In acest stadiu, alegerea intr-adevar va depinde doar de creatura insasi.

Din prima parte a  Lectiei zilnice de Cabala 2/18/2011, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: