Ecranul nu este doar o partitionare, ci un intreg sistem

O persoana este o mica lume, ceea ce inseamna ca intreaga lume este inauntrul meu. Eu stau cu fata la Lumina Superioara si la Creator, cu toate proprietatile si caracteristicile mele interne. Sunt incapabil sa-mi imaginez altceva in afara de mine.

Deja am trecut prin suficienta pregatire, pentru a evita sa asociem ceea ce este scris in Zohar cu imagini din lumea noastra, cu istoria sau cu geografia. Acum, putem sa vedem textele ca descriindu-ne pe noi insine, pe Creator si ecranul dintre noi si El. Acum, trebuie sa incercam sa vedem sistemul si structura relatiei pe care trebuie sa o construim intre noi si El.

Ecranul nu este doar o partitionare intre mine si Creator, ci este un intreg sistem. La urma urmei, eu sunt doar un punct de dorinta, creat “din nimic”, iar Creatorul este si El tot doar un punct, o scanteie de Lumina care m-a creat pe mine, punctul de dorinta.

Ecranul se refera la un sistem urias care exista intre ambele puncte: eu (un punct negru) si Creatorul (un punct de Lumina alba). Ecranul nu este pozitionat deasupra dorintei de a primi placere, ci este inclus in aceasta dorinta. Cu ajutorul ecranului, pot sa calculez cat de aproape pot sa-mi aliniez dorinta ca sa se potriveasca peste Lumina; de aceea, ecranul trebuie sa imbratiseze complet dorinta mea.

Rosh (capul) lui Partzuf este locul in care decid ce parte a dorintei mele va fi atasata de Lumina. Partea din dorinta mea pe care sunt capabil sa o aliniez cu Lumina se numeste Toch (partea interioara) a Partzuf. Partea pe care inca nu pot sa o aliniez cu Lumina se numeste Sof (capatul) lui Partzuf.

Ecranul functioneaza in toate aceste parti, fiind un sistem care ma conecteaza cu Creatorul. Sistemul e impartit in trei parti:

  1. Rosh, capul lui Partzuf, care face o clarificare si o calculare
  2. Toch, partea interioara a lui Partzuf, care primeste Lumina si realizeaza asemanarea cu ea in actiune
  3. Sof, capatul lui Partzuf, in care se face un calcul separat cu privire la incapacitatea mea de a fi asemenea cu Lumina

Nu e destul ca eu sa decid doar ce parte din dorinta mea o pot face asemenea Creatorului si sa dau restul la o parte. Trebuie sa vad si ce parti nu pot sa aliniez cu Creatorul si de ce. Sfarsitul lui Partzuf trebuie sa fie la fel de limpede ca si partea sa interioara.

Gazda ma intreaba despre fiecare detaliu marunt. “De ce nu vrei sa accepti in el Lumina de la Mine?”. Si atunci eu trebuie sa verific acel detaliu si sa-mi explic de ce nu pot sa primesc in interiorul sau. Ca urmare, ecranul e un intreg sistem de conexiune intre mine si Creator; nu este pur si simplu partitionarea pe care o desenam in ilustratiile noastre.

Atunci cand studiem Zoharul, invatam mereu despre acest sistem – despre conexiunea dintre noi si Creator. Eu sunt dedesubt, iar Creatorul e deasupra, iar intre noi se afla un intreg sistem, pe care il numim “ecran”, care e format din trei parti principale. Acest sistem cuprinde toate lumile.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed