El care Il justifica pe Creator este cel drept

Asa cum umanitatea progreseaza, viata noastra materiala devine mai confortabila, dar omul din noi se simte din ce in ce mai neimplinit. Ca rezultat, suntem priviti ca pacatosi pentru ca atunci cand suferim il blamam pe Creator pentru asta. Numai daca simtim ca Creatorul ne da placere, Il putem indreptati, (justifica). Inteleptii au spus: Cel drept este cel care il indreptateste pe Creator si spune ca El da numai bunatate lumii.

Cu alte cuvinte, trebuie sa ne corectam noi insine, pana cand simtim ca Forta guvernatoare Superioara ne aduce binele, mai degraba, decat raul pe care il experimentam acum. Viata noastra consta din doua parti: viata corpului animal si cea a fiintei umane ca parte a societatii inconjuratoare. Si ne putem corecta intr-o asemenea masura in care putem experimenta o viata perfecta in toate aspectele ei.

O persoana care si-a corectat perceptia este privita ca dreapta, deoarece ea va justifica pe Creator, vazand natura guvernarii Sale. Aceasta guvernare a fost buna si corecta de la inceput. Totusi, noi suntem creati ca egoisti si percepem totul in mod negativ, cu semnul minus (in ciuda faptului ca suntem inconjurati de un camp pozitiv de daruire, Creatorul) pentru ca suntem opusi Lui. Sarcina noastra este de a ne corecta, facandu-ne astfel perceptia pozitiva. Muncind in aceasta maniera noi ne extindem perceptia de al un mic plus la unul mare, pana cand devine un plus infinit, exact ca si Creatorul Insusi!

Aceste grade ale apropierii mele de El, in senzatia unei bune guvernari a lumii (conform cu calitatea, cantitatea, volumul si puterea lor) sunt primii pasi a ascensiunii, gradele dreptatii. Baal HaSulam scrie in Scrisoare 59: Un drept simte un deliciu permanent, laudand Creatorul care a creat pentru el o astfel de lume buna si placuta.

Cu alte cuvinte, este imposibil sa te simti rau si sa-l indreptatesti pe Creator in acelasi timp! Cabala nu pune nicio restrictie. Totul este definit numai de senzatia purtata adanc in inima unei persoane. Daca ea sufera, in mod inevitabil il condamna pe Creator, iar daca este fericit, il va binecuvanta.

Prin urmare, trebuie sa ne corectam astfel incat sa-I simtim bunatatea si daruirea; ca rezultat, vom deveni drepti fara niciun dubiu. Cel drept nu este cel care sufera in tacere si de buna voie, ci cel care se corecteaza, pentru a simti adevarul!

Din partea intai a Lectiei zilnice de Cabala, 13.08.10, Shamati, Art. 34

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: