Elixirul Vietii sau o Otrava Mortala

Dupa distrugerea celui de-al Doilea Templu (distrugerea calitatii daruirii si a iubirii de la nivelul Neshama), oamenii au incetat sa mai simta spiritualitatea (calitatea daruirii). In loc sa mai intreprinda actiuni de daruire si iubire (poruncile), tot ce le-a mai ramas au fost traditiile corporale, simple copii ale actiunilor spirituale. Din vremurile distrugerii celui de-al Doilea Templu, oamenii au continuat sa urmeze aceste traditii.

Kabalistii, care au fost lideri de-a lungul acestor generatii, au sustinut urmarea acestor traditii si obiceiuri ale natiunii. Treptat, pe masura ce egoismul a crescut si generatiile au decazut, oamenii au pierdut semnificatia conexiunii dintre traditii si scopul spiritual al executarii lor. Au urmat, pur si simplu, in mod mecanic aceste actiuni, crezand ca aceasta este ceea ce Creatorul cere de la oameni. Li s-a promis o rasplata pentru aceste lucruri in aceasta lume si in cea de apoi.

Este scris in Talmud ca daca nu exista nici o conexiune intre executarea corporala si cea spirituala atunci actiunile corporale sunt lipsite de viata si ucid omul. Actiunile corporale care nu au legatura cu spiritualitatea indeparteaza omul si mai mult de spiritualitate si de Creator deoarece ele satisfac omul. Este de asemenea scris in Talumd, Creatorului nu-i pasa de modul in care un animal este ucis (adica daca este sau nu ucis conform ritualului) din moment ce poruncile sunt date omului ca sa se corecteze prin intermediul lor.

Daca omul cauta o legatura intre actiunile sale materiale si radacinile lor spirituale, atunci, in momentul in care el intreprinde aceste actiuni, isi aminteste de spiritualitate iar in acest caz actiunile ii sunt merituoase. Daca acea legatura nu exista, atunci actiunile mecanice pot distanta omul de dezvoltarea spirituala, din moment ce el se multumeste cu actiunile corporale, poruncile, si nu simte ca lipseste nimic.

In lipsa unei conexiuni cu spiritualitatea, Tora va deveni o otrava mortala pentru om. In loc sa-si iubeasca aproapele, el se va simti perfect si se va umple de mandrie, si va gandi ca toata lumea ii datoreaza ceva, iar acest lucru este otrava ce duce la moartea spirituala.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: