Esenta Corectiei

Intrebare: Daca intreaga Torah (Cabala) vorbeste doar despre iubirea pentru altii, atunci de ce ar trebui sa ne corectam pe noi insine? Nu este de ajuns ca sa avem o atitudine buna, unii fata de altii? De ce ar trebui sa ne ingrijoram pentru altceva?

Raspuns: Noi existam la cel mai de jos nivel, nivelul animal; noi pur si simplu traim si murim („animal” inseamna o creatura ce traieste, este animata). Scopul nostru, totusi, este sa urcam catre nivelul uman, sa devenim „similari” cu Creatorul.

Dar cum urc eu cele 125 de nivele spirituale pentru a atinge acest nivel? In drumul spre acest final, exista o forta ascunsa, speciala: Torah, Lumina. Daca ne afecteaza, evoluam si urcam de la nivelul animat pe care il percepem in prezent ca pe ura pentru ceilalti, catre nivelul uman al iubirii pentru ceilalti, care este echivalent cu iubirea pentru Creator.

Stadiul initial (primul) si cel final ( al 125-lea), au fost deja stabilite; imi este clar cum sint in acest moment si ce trebuie sa devin. De aceea, nu este o problema sa ma gindesc la conditia care mi-a fost data in acest moment, sau despre natura mea. Nimic nu depinde de mine, si toate acestea deja au fost inregistrate in radacina sufletului meu. Pur si simplu trebuie sa ma concentrez la modul in care pot avansa si ma pot corecta.

Trebuie sa ma concentrez mai putin pe stadiile in sine, chiar daca ma deranjeaza sau ma fac sa ma simt bine, din moment ce o clipa este mai mult decit suficienta  pentru asta, dupa care trebuie imediat sa aspir sa avansez. Nu ne putem corecta cu „comportamente bune” sau cu „maniere elegante”. Chiar si la cel mai mic grad, ne corectam pe sine doar cu „iubire”, din moment ce altfel, nu este o corectie, daca ne referim la un „regulament”.

De aceea, este spus ca principala regula a Torei este iubirea, si fiecare corectie a oricarei parti a vointei de a primi, este o mica atingere a acestei iubiri. Nu exista nimic altceva decit iubire si ura: dorinta sparta de a primi egoistic si cea corectata, de a darui.
[22065]
Din a 4-a parte a  Lectiei zilnice de Cabala  9/27/10, Iubirea pentru Creator si Iubirea pentru Fiintele Create

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: