Fiinta creata care este iesita de sub controlul Creatorului

Este spus: “Am creat inclinatia rea, si am creat Torah (Lumina) ca mijloc de a o corecta. Si intr-adevar, este cea mai importanta conditie pentru ca toate celelalte masuri , principii si recomandari ale cabalistilor furnizate noua , explicatiile lor privind Creatorul si legile creatiei, toate, deriva din mai sus mentionata lege suprema.

Intai incepe cu creatura insasi: “Am creat inclinatia rea”, insemnand ca inaintea ei nu exista nici o creatura. Pana cand omul nu gaseste  “inclinatia rea” din el nu este considerat “fiinta creata”. Toate celelalte atribute, ganduri, dorinte, tendinte si actiuni care nu privesc inclinatia rea nu sunt considerate ca fiind creatura.

In alte cuvinte, nici stiloul care il tin in mana, nici  eu insumi nu pot fi privit ca creatura, atata timp cat inclinatia rea nu este revelata. Pentru a incepe, am nevoie sa vad inclinatia rea  care este singurul lucru caruia ii dam numele de “creatie” sau Beria, de la cuvantul evreiesc “ extern “ (Bar) Creatorul, insemnand opusul Lui, impotriva Lui. De aceea, pentru inceput trebuie sa fie o intelegere a cine este Creatorul si apoi vei intelege ce este “ inclinatia rea (sau Creatura  aflata in opozitie cu El ).”

In intreaga creatie, inclinatia rea este prezenta doar in fiinta umana a acestei lumi, si nu in toata lumea, ci doar in persoana care si-a dezvoltat o dorinta de a primi placere cu o intentie egoista numita “ ura” indreptata catre ceilalti. Daca are o dorinta care a atins un anumit grad echivalent Muntelui Sinai (muntele urii), numai atunci poate fi privit ca “fiinta creata“ iar Cabala lui i se adreseaza  in mod special.

Nimic altceva nu se refera la rau pentru ca este doar natura care functioneaza  in concordanta cu legile date pe care nu le putem schimba. Daca exista un loc unde ceva poate fi clarificat si lucrat in asa fel in cat sa poate fi schimbat, pentru a obtine o recompensa pentru eforturile cuiva, acel loc e numit inclinatia rea, ura.

Ura iese la iveala pe parcursul spargerii vaselor (Kelim). A exisat un suflet integral, dar este rupt si anume forta separarii, resentimentul si ura, s-au infiltrat si au actionat intre partile sale care odata erau un intreg. Acum toti vor sa ii foloseasca pe ceialalti, beneficind din umilirea si exploatarea lor, pana ii distrug definitiv. Cu alte cuvinte, le face placere ranindu-i pe ceialalti.

Aceasta este consecinta spargerii vaselor (Kelim) iar forta aceasta este opusa Creatorului. Lumina superioara a spart Kli-ul, intrand direct in el asa cum a fost,  neavand  ecran, adica intentia pentru daruire din partea kli-ului. In acest fel am devenit fiinta creata cu inclinatia rea aparand in noi.

De aceea, o persoana ar trebui sa faca distinctie intre “eu“ si “inclinatia rea“- creatia din ea insasi – daca ajunge sa o descopere.

Din partea Intai a lectiei zilnice de Kabbalah 3/17/2011 cu tema “Am creat inclinatia rea si am creat Torah ca o mirodenie.”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: