Frana din fata

  Baal HaSulam, “Arvut (Garantia reciproca)” (versiune prescurtata): Si, in mod evident, descoperiti ca daruirea Torei a trebuit sa fie intarziata pana cand au iesit din Egipt si au devenit o natiune de sine statatoare, astfel incat au putut ei insisi sa-si asigure toate nevoile lor…

Exodul din Egipt nu este doar o scapare de sub dominatia inclinatiei rele, desi, chiar si acest fapt in sine este o mare realizare. O persoana trebuie, intr-adevar, sa scape de ego-ul sau ca de foc. In final, el este gata se se sacrifice pe el insusi, cu orice pret. “Prefer sa mor decat sa traiesc.” In acelasi timp, daruirea catre ceilalti pare mai rea decat moartea.

A doua conditie este sa devina o natiune. Nu este suficient sa scap de propriul meu egoism, eu trebuie sa fiu de acord sa ma conectez cu ceilalti si sa am grija de fiecare. In fapt ii servesc, iar recompensa mea este ca ei imi permit sa fac asta. Pe masura ce realizez acest scop nimeni nu va mai duce lipsa de nimic. Aceasta inseamna ca stau inaintea nivelului Bina.

Totusi, atata timp cat erau inca amestecati cu egiptenii…impregnati de dragostea de sine. Astfel, portia care este data in mainile strainilor, nu va fi in asigurata pentru nici o persoana din Israel pentru ca prietenii sai nu vor fi capabili sa-i furnizeze aceste nevoi…

Aceasta este ceea ce provoaca suferinta persoanei si, din acest motiv, el se elibereaza. Ca prizonier al ego-ului (dragostea de sine), care este numita Egipt, el nu poate avea grija de ceilalti si, atunci, decide sa scape.

Dar aici se dovedeste ca, in sens material, totul este in regula. Imagineaza-ti ca ai toata mancarea de care ai nevoie si ca traiesti in cel mai fertil loc. Rezulta ca poti sa te descurci bine in viata, in egoismul tau. Pana acum ai fost impins de suferinta si acum, cand trebuie sa scapi de ea prin daruire, este ca si cand ai fi tras inapoi din fata: “Dar poti sa te descurci si cu egoismul tau.”

Atunci te intorci la lucrul tau, dar acum lucrezi la nivelul urmator. Initial ai scapat de suferintele fizice si, pentru a te lepada de ele, ai fi fost gata, chiar, sa te conectezi. De aceea oamenii se conecteaza atunci cand nu au de ales, in vremuri de razboi sau dezastre. La un anumit punct conexiunea pare buna, dar, dintr-o data, nu mai pare chiar atat de buna.

Te ridici la nivelul urmator si ti se spune:“Nu a meritat; traiesti la fel de bine si in lumea materiala.” Aceasta rezistenta din fata te impiedica sa-ti doresti conexiunea egoista. Exista o multime de societati care sunt minunat de conectate datorita intereselor personale, dar nu este acelasi lucru si cu noi.

Daca persoana rezista la forta de franare de fiecare data si doreste sa se conecteze, cu orice pret, el isi dezvolta o dorinta noua care nu este directionata catre el insusi. El cade si se ridica mereu si mereu, continua sa studieze, sa lucreze in grup si sa atraga Lumina reformatoare, pana cand completeaza cel de-al doilea nivel.

Acum este gata sa se conecteze doar pentru a darui altora. Este revelata in el o atitudine directa spre daruire pe care el o plaseaza peste interesele sale personale.

Apoi vine al treilea nivel. Este atunci cand o persoana se gaseste impreuna cu toti ceilalti, se simte bine cu ei, le daruieste lor, uitand de el insusi si de necazurile sale si conectandu-se cu prietenii sai, cu eternitatea si perfectiunea. Si apoi isi da seama ca inca mai are nevoie de recompensa, dar de o calitate superioara. Asa incat rezulta ca schimba o vaca pe un magar, adica, schimba lumea asta cu lumea viitoare. In continuare apare o noua forma de rezistenta: Se vadeste ca trebuie sa actionezi de dragul Creatorului.

Astfel persoana se ridica pe un nivel calitativ mai inalt al detasarii de sine. Acum nu mai este interesat de el insusi sau de grup, ci de Sursa, in imagine abstracta, abstracta in sensul ca el nu are nici o conexiune cu ea.

Este imposibil sa ne retinem de la daruirea catre Creator: Creatorul nu ma cunoaste si eu nu pot ajunge la El. Atunci cum pot face un vas pentru o daruire atat de inalta? Pentru asta exista un sistem special despre care vom vorbi mai tarziu. 

Din partea a patra a  Lectiei zilnice de Cabala 11/13/2011, “The Arvut (Garantie reciproca)”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: