HaVaYaH: Fazele Cresterii Mintii si Inimii

Toate diferentele si toate partile creatiei in general sunt incluse in diviziunea celor patru niveluri: mineral, vegetal, animat si uman. Aceasta diviziune este rezultatul celor patru faze ale ale expansiunii Luminii Directe, HaVaYaH, varful literei Yod” si “Yod-Hey-Vav-Hey,” fazele dezvoltarii dorintei, numite Keter, Hochma, Bina, Zeir Anpin, si Malchut.

Atunci cand dezvoltarea ajunge la ultimul pas, Malchut, ea incepe sa reactioneze la toate stadiile, care se afla inaintea sa; si efectueaza diferite actiuni; ea le primeste sau nu; le accepta sau nu. Tot ce se intampla in continuare se desfasoara in interiorul Malchut; ea nu poate schimba ceea ce se intampla inaintea sa, in primele stadii, numite primele noua Sfere.

Intreaga stiinta a Cabalei este dedicata reactiei Malchut (creatia), la ceea ce se intampla cu ea. Daca  Malchut nu simte nimic si nu realizeaza nimic, atunci ceea ce se intampla este numit stadiul zero. Atunci cand ea primeste doar si incepe sa perceapa ca ea insasi consta doar in dorinta de a primi, aceste este primul stadiu, nivelul mineral.

Daca ea simte ca se afla in dorinta de a primi, insa nu accepta asta, atunci acesta este deja nivelul vegetal. O planta are deja propria parere;  este depasirea a ceva; vrea sa isi traiasca viata. Insa nu poate face inca o miscare de la sine putere, si nu isi intelege dorinta interioara.

Atunci cand incepe sa faca miscari referitoare la mediu, incercand sa nu depinda de acesta si sa se dezvolte in directia corespunzatoare caracterului sau, aceste este numit deja nivelul animat. Si o asemenea persoana difera foarte mult de mediul sau.

Urmatorul nivel este atunci cand ea incepe sa isi foloseasca in mod activ dorinta de placere. Si atunci doreste sa fie individualista, ca si cum nivelul vegetal nu este de acord sa asculte pur si simplu ordinele naturii sale, ci asteapta ceva mai mult de la viata sa. Ea vrea sa iasa din regula mediului si sa fie eliberat de el, asemeni nivelului animat. Si daca vrea de asemenea sa iasa de sub controlul Creatorului si sa devina similar cu El, atunci inseamna ca a ajuns la nivelul uman.

Insa, este posibil sa privim dezvoltarea acestor faze ale  HaVaYaH din alt punct de vedere, acela in care conducerea superioara este in curs de a fi revelata persoanei de deasupra sa. Mai mult….

Daca o persoana se afla in intregime sub influienta Creatorului, inseamna ca el se afla in completa daruire, nu doar in realizarea sa. Fiecare persoana din lume munceste 100% pentru daruire si lucreaza pentru Creator. Ea nu se opune la nimic si nu stie nici macar ca poate rezista. Ea actioneaza in functie de cum o controleaza CreatoruL, adica se afla in completa daruire.

Atunci, egoismul sau creste si persoana incepe sa il inteleaga. Si atunci ea intelege ca este opusa Ceatorului. Si cu cat se dezvolta mai mult o persoana, cu atat creste egoismul, este ca si cum ea iese de sub controlul Creatorului si incepe sa nu mai fie de accord cu El. Desigur ea este inca purtatoarea ordinelor de deasupra sa, insa intrebarea este cat de multe din acestea  intelege, realizeaza, si accepta.

Se pare ca tot jocul nostru nu sta in actiuni, si in felul in care noi dispunem de vietile noastre, ci de felul in care suntem sau nu de acord cu actiunile Gazdei de deasupra noastra.

Cu cat in persoana se naste discordanta, cu atat mai mult persoana sustine ca urmeaza pe Creator in regulile sale, cu atat este mai mare cresterea egoismului. Si simultan, cu cat ii este revelata opozitia, ea are nevoie sa se corecteze pe sine pentru a fi iar de acord cu El.

De aceea, “cu cat este mai sus o persoana, cu atat este mai mare egoismul.” Pe de alta parte, ea este deja purtatoarea actiunilor unei persoane mature si ajunge sa fie similara cu Creatorul si ajunge la un acord cu El, lasandu-se sub controlul Creatorului, indiferent de rezistenta egoismului sau.

Asemenea faze ale dezvoltarii pot fi vazute in dorinta noastra de placere si in dorinta de daruire: HaVaYaH direct si opus, adica in dorinta si intentie, minte si inima. In acest fel nivelurile dezvoltarii se dezvolta in persoana.

Din partea 1 Lectia Zilnica de Cabala 8/26/11, Shamati

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: