Hranit de invatatura lui Baal HaSulam si Rabash

Intrebare: Ce a adaugat Baal HaSulam la corectia sufletului pe care a inceput-o ARI?

Raspuns: ARI insusi nu a scris nimic. Studentul sau Marchu (Chaim Vital) a scris totul si insemnarile au fost publicate in timpul a trei generatii dupa moartea lui ARI.

Baal HaSulam a explicat si sistematizat toate invataturile lui ARI. Inaintea lui, invataturile lui ARI nu au fost aranjate intr-o anumita ordine si, de aceea, au fost imposibil de studiat. De aceea, multi oameni care au inceput sa studieze invataturile lui ARI au renuntat si, in loc, au studiat munca lui Ramak.

Eu, de asemenea, l-am studiat pe Ramak pana l-am descoperit pe Baal HaSulam si am intalnit multi Cabalisti care l-au studiat pe Ramak in loc de ARI pentru ca totul este clar si ordonat in cartile lui Ramak. Pe de alta parte, munca lui ARI nu era ordonata. Baal HaSulam a sistematizat-o, detaliat-o, a explicat-o si i-a dat forme: trei linii, Prima si a A doua Restrictie, Creatorul si creatia, definitia lumilor, Sfirot, Partzufim, NRNHY, KHB, ZON, a creat compilatia graficii Lumilor Superioare – Cartea lui HaElan.

Chiar daca anumite parti lipsesc si le-am fi putut pune in ordine, de asemenea, (cum ar fi Adam HaRishon si lumile impure BYA), aparent el nu a vrut sa lucreze cu aceste lucruri. Fara Baal HaSulam, nu am fi avut invataturile lui ARI si ne-ar fi fost imposibil sa-l intelegem pe ARI .

Cand citesti acum alti Cabalisti ii intelegi, pentru ca esti familiar cu scrierile lui  Baal HaSulam. Fara el, ai fi fost confuz. Nu conteaza la ce texte te uiti, fie carti de Hasidut, Ramak, Agra sau altii, vei fi in stare sa-i intelegi, numai pentru ca ai studiat Baal HaSulam.

In plus, fara articolele lui Rabash nu am fi fost in stare sa intelegem ce ni se cere si ce inseamna munca pentru Creator. Fara acesti doi Cabalisti, Baal HaSulam si Rabash, care s-au completat unul pe celalalt, nu am fi avut corecta  abordare a metodei corectiei.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 8.08.10, Introducere la Cartea Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: