Inima de piatra in loc de dragoste

  Fiecare dintre noi s-a aflat in situatia in care ne aflam intr-o relatie stransa cu cineva, dar, din senin, ne-am certat. Cand s-a intamplat asta, ne-am infuriat si am incercat sa ne luam revansa; ne straduim sa aratam ca despartirea a fost cauzata de cealalta persoana si ca, el sau ea, va plati pentru actiunile lui sau ei. Cu alte cuvinte, vrem sa demonstram ca relatiile stricate si separarea vor atrage suferinta si amaraciune.

Anterior, noi nu am simtit ca am fi capabili sa ne purtam unul cu celalalt atat de urat si, de fapt, sa ne bucure suferinta celeilalte persoane. Asa este revelata “inima de piatra” (Lev Ha Even). Cand ne rupem de o alta persoana, vrem sa transformam dragostea si legatura dinainte in ura si rautatea fata de cealalta persoana astfel incat savuram ura si rautatea noastra chiar mai mult decat iubirea.

Ura uneste ambele dorinte, pe a mea si pe a celeilalte persoane, suferinta lui si placerea mea egoista pe care o simt atunci cand provoc altuia o suferinta. Astfel, ne dublam vasul, perceptia.

Asa se dezvaluie pe ea insasi inima de piatra. Fara ea, am fi incapabili sa ne revelam ura ascunsa in noi si, ca rezultat, nu am recunoaste nici dragostea. Initial am avut relatii bune. Acum, trecem printr-o nebunie care nu seamana nici pe departe cu relatia noastra anterioara. Diferenta este uriasa; este ca groapa dintre florile care cresc una langa alta sau niste pisicute dragute care se joaca impreuna si doua brute egoiste care se urasc de moarte una pe cealalta.

Nici nu ne putem imagina aceasta diferenta. Este nasterea unei noi dorinte (Kli). Ea a existat mereu in fiinta creata, dar in secret.

Dorinta de a primi placere a fost creata de Lumina; Lumina este primordiala, pe cand dorinta este secundara, este o consecinta a Luminii. Daca nu ar fi fost asa, diferenta dintre “Yesh Mi Yesh” (existenta din existenta) si “Yesh Mi Ain” (existenta din absenta) ar fi fost clara. Totusi, ea nu a fost niciodata evidenta deoarece Lumina a actionat, de la inceput, asupra fiintelor create, “indulcind-o” si sustinand-o cu dragostea ei.

Fiinta creata a crescut sub influenta dragostei si nu a avut nici o sansa sa faca diferenta intre ea insasi si Lumina. Lumina a guvernat si a inabusit fiinta creata cu dragostea ei, nepermitandu-i sa ia in considerare sau sa simta propriile sale nevoi. Nevoile erau indeplinite in totalitate si acesta este motivul pentru care nu a fost dezvaluita, niciodata, diferenta dintre Creator si creatura.

Ea a devenit evidenta ca rezultat al spargerii. Acum, noi incepem sa ne descoperim, si mai mult, egoismul, pana intr-atat incat profitam de toata lumea dupa bunul nostru plac.

Egoismul nu este, in lumea materiala, chiar atat de infricosator pe cat este el in lumea spirituala. Acolo, in sistemul fortelor impure (Klipot) se dezvaluie relatii inspaimantatoare.

Astazi, in lumea noastra, un cuplu din doua trece printr-o despartire similara in relatia lor. Acesta este un exemplu ca, in aceasta lume, la nivelul nostru marunt, egoist, am atins deja completa revelatie a inimii de piatra.

Inima de piatra exista la fiecare nivel incepand cu ceasta lume si pana sus in lumea Infinitului. Ea se manifesta in concordanta cu nivelul stadiului, dar, doar sus de tot, este revelata adevarata ura.

Este ceea ce ne spun “spionii”: “Viata este minunata in tara in care curge lapte si miere; si fructe minunate cresc acolo! In acelasi timp, oameni puternici si cruzi locuiesc acest taram si nimeni nu-i poate invinge!” Iata cum se dezvaluie “inima de piatra”.

De aceea fiii lui Israel au strigat in desert: “De ce trebuie sa mergem inainte, sa ne intoarcem in Egipt! Aveam acolo indeajuns de multa carne si usturoi… Ce altceva ne mai trebuie?” Aceasta este revelatia “inimii de piatra”; si nu exista un alt rau in afara de acesta.

Din partea a treia a Lectiei zilnice de Cabala 11/8/2011, TES

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: