Învață să citești Creatorul în funcție de litere

Lumina, atributul dăruirii, dă naștere la întuneric, la un vas, o dorință, atributul primirii. Apoi, Lumina o dezvoltă în patru niveluri-faze, stări- care vin una după alta, până când dorința decide să simtă că există și în cele din urmă înțelege ce așteaptă Lumina, Creatorul, de la ea.

Lumina dorește să se conecteze cu aceasta, pentru a ajunge la adeziune deplină, numită lumea Infinitului, dar dorința de a se bucura nu poate suporta această stare, deoarece simte opoziția sa față de Lumină, incapacitatea sa totală de a fuziona cu Lumina. După ce ființa creată s-a dezvoltat și ajunge să cunoască atributele Luminii, atunci, prin această opozitie, ea vine să se cunoască pe sine și vede că este absolut opusă Luminii în atributele sale. Creatorul vrea adeziune și iubire, iar o astfel de relație cu Creatorul este numită lumea Infinitului.

Este ca și cum un om bogat care-și invită prietenul sărac la casa lui, îi dă toată averea lui, și-l întreabă, „Ce mai vrei?” Omul sărac răspunde, „Vreau să câștig toată această bogăție de unul singur,” dar omul bogat nu-i poate da asta.

Apoi, Creatorul ajută ființa creată să-și împlinească dorința, să devină independentă, și să răspundă Creatorului cu o atitudine similară, prin liberul ei arbitru. De aceea, El coboară ființa creată de la prima stare, din lumea Infinitului, la cea mai joasă stare din lumea noastră, astfel încât să fie într-o stare în care totul depinde de ea.

Acum, ființa creată are o șansă de a corecta această stare și de a o aduce la perfecțiune prin revenirea la prima stare ea însăși, la lumea Infinitului, la adeziunea creată de Creator. Astfel, ființa creată devine perfectă și obține adeziunea deplină cu Creatorul.

Creatorul vrea să ușureze munca ființei create și împarte influența Luminii asupra vasului în faze distincte numite „22 de litere”, astfel încât ființa creată să fie capabilă să efectueze această muncă cu privire la Lumină. Ființa creată își începe munca sa de jos, ca și cum ar fi în direcție opusă, în dăruire asupra Creatorului și construind intenția „în scopul de a dărui”, dar este împărțită în aceste faze, cele 22 de litere ale muncii. Ființă creată își construiește cele zece Sefirot ale Luminii care se reîntoarce, atitudinea sa față de Creator, bazat pe tot ceea ce ființa creată a învățat de la cele zece Sefirot ale Luminii Directe.

Creatorul a creat ființa creată ca pe „ceva din nimic”, dar ființa creată trebuie să înceapă nici măcar de la această stare, ci de sub acest nivel, iar apoi să se ridice din lumi, din Klipot (coji), care sunt opuse Creatorului . Creatorul acționează în intervalul de la zero la plus infinit, în timp ce ființa creată trebuie să înceapă de la minus și să avanseze către plus. De fiecare dată, descoperă și corectează un minus mai mare pe măsură ce-și adaptează vasul la Lumină, în tranziția de la minus infinit la plus infinit.

Se pare că tot ceea ce ființa creată primește de la Creator- putere, dorințe, vase („literele muncii”), toate nivelurile scării, care au fost deja create în prealabil și nu fac parte din contul ființei create- toate acestea devin parte a contului său personal acum. În momentul de față, toate acestea sunt considerate acțiunea ființei create, nu doar ceva care este gata-făcut de Creator.

La urma urmei, ea este cea care obține înțelepciunea modului de a efectua toate aceste acțiuni și a modului de a folosi material său în mod corect. Ea descoperă singură că forța primirii este activă în ea, nu forța dăruirii, și devine echivalentă în formă cu Creatorul, în toate acțiunile Sale. În scopul de a face acest lucru, ființa creată trebuie să pornească de la spargere, astfel încât să poată obține toate „literele muncii” ea însăși, în atributele opuse.

Aceasta se numește „vorbire”, „suflare”, acțiunile pe care dorința de a se bucura le efectuează cu Masach (ecranul) și cu Lumina care se reîntoarce. Ca urmare, Creatorul aparent sparge, iar cel drept reconstruiește și corectează. Astfel, datorită forței vorbirii, ființa creată obține o echivalență de formă cu Creatorul și o conexiune „gură la gură”.

Din partea 1 a Lecției zilnice de Cabala 07/08/12, Scrieri ale lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed