Iubire nemarginita

Intrebare: Cum putem sa mentinem in noi nevoia de daruire?

Raspuns: Nevoia de daruire care rasare din iubire nu moare niciodata. Nu vei fii niciodata in stare sa spui De ajuns! Din contra, cu cat dai cu atat nevoia de daruire va fi mai mare. Altfel nu este dragoste. Daca dragostea este limitata la un anumit nivel fata de care nu poti merge, daca simti ca iubirea ta are granite, atunci nu este iubire.

Sotia ta poate sa-ti explice foarte bine. Femeile simt asta in mod natural. Barbatul tinde sa limiteze dragostea, pentru ca radacina lui spirituala este forta unui ecran anti-egoist care ii dicteaza: Aici este limita si nu sunt pregatit sa merg mai departe. In contrast, o femeie care vrea sa experimenteze dragostea barbatului, nu poate intelege cum dragostea poate avea granite. Asta este inradacinat in natura noastra.

Placerea nu poate potoli dorinta de a iubi; trezeste numai, o dorinta si mai mare. Cand daruiesti copilului tau, nu ii spui: De ajuns, nu iti mai dau. Poate nu poti sa-i mai dai, din circumstante externe, dar nu poti sa te restrictionezi voluntar sa nu mai dai copilului tau propriu.

Iubirea revoca toate granitele. Nu intelegem ce este iubirea adevarata. Credem ca este vorba despre umplerea propriului stomac, dar iubirea este implinirea dorintelor altcuiva. Este aspiratia de a satisface  o alta persoana. Simt ca este vorba despre o alta persoana (nu eu). Simt dstanta dintre noi. Totusi, vreau sa implinesc dorintele acestei persoane.

Vorbim aici despre un Kli spiritual si despre Stiinta Kabbalah, mai degraba decat despre imbratisari si saruturi. Toata natura actioneaza conform cu acest principiu al lipsei si implinirii; iubirea domneste peste tot. Totul in natura se uneste, se trage aproape, sau din contra, se indeparteaza unul de celalalte conform acestui principiu. Aceasta este singura forta care care actioneza in natura, deoarece Creatorul este puterea iubirii. De aceea, nu exista nimic altceva decat iubire si ura (asta este, iubirea cu semnul negativ).

Iubeste-ti semenul nu este doar un slogan frumos, ci mai degraba o lege a naturii. Sa implinesti dorinta unei alte persoane inseamna sa te simti deasupra timpului, miscarii sau spatiului, in afara limitarilor acestei lumi. Este patrundere in spiritualitate. Facand asta, dobandesti viata eterna. Daca nu, traim ca animalele si ne restrictionam la corpul material din aceasta lume.

Din partea a treia a Lectiei zilnice de  Kabbalah 3.05.10, Articolul Matan Torah

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: