Iubirea care transforma primirea in daruire

Intrebare: Este scris ca placerea este in atingerea calitatilor Creatorului. Rezulta ca vom obtine placere prin primire?

Raspuns: Placerea este de a deveni ca si Creatorul. Actiunea in sine – de primire sau daruire – nu conteaza atat de mult. Scopul este adeziunea cu Creatorul. Acesta este nivelul final la care incercam sa ajungem. Adeziunea este atinsa prin daruirea mea catre El si daruirea Lui catre mine.

Cu toate acestea, in scopul de a darui celuilalt, trebuie sa primim de la celalalt. In caz contrar, nu va exista o legatura intre noi. Si pentru ca noi sa avem o legatura reciproca de primire si daruire, avem nevoie de iubire unul pentru altul. Iubirea este un mijloc. Primirea si daruirea, de asemenea, sunt mijloace. Acestea toate sunt mijloace pentru atingerea adeziunii.

Actiunea in sine nu conteaza. Cand iubesc pe cineva, si aceasta persoana ma iubeste, conteaza daca intr-adevar daruim unul celuilalt sau primim? Ne bucuram pur si simplu unul pe celalalt! Mama primeste atat de multa placere de la un copil care primeste de la ea! Desigur, ea ii da lui, dar el ii da mult mai mult. Ce i-a dat? El doar cere, tipa, si scutece si hrana. Totusi, in acelasi timp, el ii da ei oportunitatea de a se bucura. Toata lumea intelege acest lucru foarte bine, nu este nevoie sa-l explicam.

Lumea spirituala se caracterizeaza prin actiuni oarecum similare celor pe care le observam in lumea materiala. Cu toate acestea, intregul lor sens consta in intentie: pentru ce fac eu toate aceste lucruri. Acţiunea in sine, de dare sau primire, nu conteaza deloc.

Un exemplu chiar mai bun: O persoana care are un cutit si taie stomacul cuiva. Intentia lui determina totul. Daca el o face in interesul celeilalte parti, actiunile sale sunt cele ale unui medic; in cazul in care este condus de propriul sau interes, el actioneaza ca un hot sau un criminal. Aceasta este toata diferenţa.

O actiune poate fi evaluata numai in functie de intentia sa: De ce a fost facuta, care a fost scopul ei? Pastrati ideea daca pentru a primi sau a da. Care este diferenta? Ceea ce conteaza este de ce o faci, daca doresti sa dai placere sau de a primi aceasta.

Din a 3a parte Lectia zilnica de Kabbalah 5.04.10, Articolul Matan Tora

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed