Iubirea, in simtirea cea mai inalta

Intrebare: Ce ma motiveaza sa tin legamantul pe care l-am facut cu Creatorul?

Raspuns: Nimic! Sa presupunem ca sunt indragostit de o fata. O luna mai tarziu nu o mai doresc. Ce ar trebui sa fac? Oamenii imi spun: Trebuie sa ramai cu ea pe viata. Dar de ce trebuie? Ar fi o minciuna, si nu dorinta inimii mele. Daca o urasc acum, cum voi putea sa fiu in stare sa traiesc toata viata cu ea? Cum, atunci, ne vom obliga la casatorie? Realizam ca nu suntem in stare sa traim cu acelasi sentiment al iubirii (pasiunii) nebune pentru totdeauna si ca asta ar fi o minciuna.

Casatoria are o Radacina Superiora: uniunea dintre Creator si fiinta creata, intemeiata pe dobandirea Scopului Inalt, nu a iubirii corporale. Iubirea este definita ca sprijin si asistenta reciproca pentru atingerea acestui obiectiv.

Daca inteleg acest principiu, ma pot ridica deasupra dorintei mele de a primi placere si pot merge pe calea vietii mele prin daruire. Nu semnez o promisiune ca voi iubi daruirea toata viata mea; asta este imposibil, si de aceea nici macar nu vorbim despre asta. Mai degraba, semnez promisiunea spunand ca il voi trata intotdeauna pe Creator ca Maret si ca doresc sa il dobandesc prin facerea unui legamant cu El. De aceea este scris: Sot si sotie si Creatorul intre ei. Altfel, nu ar fi o casatorie.

Este Gazda cea care conteaza pentru mine si nu masa Lui plina de tratatii delicioase, care sta intre noi. Tratatia (Bunatatile) servesc ca un prim contact intre noi, pana cand devin capabil sa construiesc o conexiune mai mare cu Gazda, pentru a obtine aceasta conexiune mare. In alte cuvinte, legamantul pe care il facem cu Gazda nu se intampla la nivelul iubirii dintre noi sau pentru ca El imi furnizeaza o anumita tratatie (bunatati), ca in cazul unui tanar si o tanara care se casatoresc datorita dragostei animale dintre ei. Din contra, ne apreciem unul pe celalalt, deoarece conexiunea dintre noi ne permite sa obtinem Radacina Superioara, scopul spiritual dorit.

Acum, se naste o intrebare: Cum poate ramane cineva concentrat pe acest scop solemn? De aceea ne trebuie un grup. Acolo este locul in care ai garantia si aceasta iti da forta credintei care iti va servi intotdeauna drept combustibil. Nu poti obtine asta pe cont propriu. Nici macar Creatorul nu te va sustine daca nu faci efortul.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala, 17.09.10, Niciun pacat nu anuleaza o fapta buna

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed