Keter-Hochma-Bina-ZA-Malchut

Keter si Bina poseda calitati atat de speciale incat pot cobori unde doresc si sa lucreze cu cele mai joase dorinte. Bina este Hassadim (mila), iar Hassadim se poate descurca in orice loc, fiind protejat de intentia de a « darui pentru a putea  darui ». Dar cum poate Keter sa faca la fel, daca in afara de Hassadim are Hochma (intelepciune) ?

Cheia este ca Keter umple dorinta si se asociaza cu tot « de sus in jos ». Totusi, poate cobori in orice dorinta care are o intentie egoista, la fel ca si Bina, dar dintr-un motiv total diferit.

Keter este proprietatea Creatorului care doreste sa umple intreaga Creatie, Malchut, pana la limita. Nu este Lumina implinirii, Hochma, ci planul creatiei, gandul initial, programul sau. Intr-un fel, determina ce doreste Creatorul pentru noi la sfarsit : sa ne ridicam la starea Sa.

De aceea Sefira Hochma este marcata cu punctual final al literei Yod. Este programul care incepe sa se realizeze, incepand cu Sefira Hochma si mai jos. Hochma este Lumina scopului creatiei, si mai jos de ea este Bina, Lumina care corecteaza.

Astfel, acolo este GAR, cei trei Sefiroti superiori apropiati Creatorului: Keter este programul, Hochma este scopul creatiei, si Bina este corectia creaturilor. Mai departe, realizarea celor mai joase are loc. Este Zeir Anpin, sistemul care determina cat de jos cineva ar trebui sa se schimbe si ce secventa este necesara pentru asta. La fel ca si cea mai joasa, trebuie sa schimbam si sa trecem peste aceste modificari, este Malchut. In acest fel creatura formata este aranjata din cinci parti.

Intrucat Keter este punctul conceptiei, programul conceptiei, idea originala, este prezentata in orice loc! De fapt, fara aceasta idee, nu ar exista nimic, nici macar cea mai mica dorinta.

Dar in legatura cu cei mai de jos, Keter actioneaza de « jos in sus » intrucat este vorba doar de a-i ridica inspre corectie, chiar daca trebuie sa coboare in cel mai de jos Klipot ( coaja ) si sa faca unele trasformari in calatoria sa. Dar dupa aceasta, Zohar descrie toate aceste probleme si transformari  care par a fi actiuni corecte, care trebuie sa ni se intample pentru ca ne-au ajutat sa vedem starea noastra finala corectata.

Toate acestea sunt facute de mana Creatorului, iar noi insine nu am facut greseli, nu am comis crime si nici o corectie. Totusi, in tot acest comportament si tratament din partea celor de jos, Keter este deasupra tuturor limitarilor si restrictiilor. Este gandul continut in fiecare parte a creatiei, in fiecare actiune a ei. Deci, se extinde peste tot si lucreaza de jos in sus pentru a putea corecta toate partile creatiei si sa le conduca la sfarsitul corectiei (Gmar Tikkun).

Bina lucreaza in alt fel: Este Lumina Hassadim, corectia fiintelor create. Corectia poate avea loc in orice conditii si orice loc conform dorintei celor de jos ca sa fie corectati si sa primeasca calitatea Bina, calitatea daruirii. Daca ti-o doresti, o vei primi, fara nici o limita !

Mai departe, Bina de asemenea se poate extinde peste tot intrucat este “Hafetz Hesed” (daruire pura). Pe de alta parte, Hochma este Lumina scopului creatiei care implineste dorinta dupa corectia facuta de Bina, care a primit-o anticipat. Zeir Anpin organizeaza procesul care determina cum o astfel de corectie este facuta.

Bina, dorindu-si sa fie asemenea Creatorului, da nastere Zeir Anpin (ZA) si lucreaza cu el pentru a-l  aduce la nivelul Keter. Dar ZA nu poate obtine nivelul Keter cum Bina doreste sa faca asta intrucat ZA poate face asta doar cu ajutorul lui Malchut !

Reiese ca ZA este Creatorul ascuns, Keter, cea mai inalta calitate, Atzmuto, planul creatiei. ZA si Malchut lucreaza in pereche pentru ca ZA nu poate deveni Keter decat daca Malchut se alatura ZA si ii cedeaza toate dorintele lui.

Deci, Malchut se poate corecta doar urmand exemplul lui ZA. Vazandu-L, invata ce fel de dorinta si corectie are nevoie pentru a putea sa se contopeasca cu El. Malchut este toate sufletele, ZA este Creatorul, si cooperarea lor este contopirea tuturor sufletelor cu Creatorul.

Dar cand in sfarsit se contopesc, ei urca la AB-SAG, Hochma si Bina. Iar cand se contopesc acolo, ei devin parte a Keter. Acolo se sfarseste programul creatiei!
Din partea a 3a a  Lectiei zilnice de Cabala 10/22/10, Beit Shaar HaKavanot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: