Lumina Hochma, Baza Vietii

Baal HaSulam, Studiul celor Zee Sfirot, Partea 1, „ Tabelul Intrebarilor si Raspunsurilor privitoare la Intelesul Cuvintelor”: Intrebarea 5. Ce este Ohr Hochma? Ohr (Lumina) care intra in fiinta emanata in prima faza de expansiune a Luminii Directe si este substanta de baza si esenta fiintei emanate.

In ceea ce il priveste pe Creator, creatia se sfarseste la faza patru a expansiunii Luminii Directe, Malchut a Lumii Infinite. Adica, El a creat un punct „prin absenta” (Yesh mi Ain), care se dezvolta pe parcursul celor patru faze sub influenta Luminii superioare care il inconjoara.

Influenta Creatorului asupra punctului creatiei este numita faza zero, Keter, iar in interiorul acestui punct, are loc dezvoltarea urmatoarelor faze, prima, a doua si a treia. Ultima, a patra a dezvoltarii punctului „prin absenta” sub influenta Luminii este denumita Malchut a lumii Infinitatii.

Asta este ceea ce Creatorul doreste sa daruiasca fiintei emanate pentru a dezvolta dorinta de bucurie in acest punct astfel incat perceptia, sentimentul Luminii, atitudinea celui care Daruieste este privita ca „infinita”. Este clar ca noi nu vorbim aici despre distante fizice, ci definim proprietatile esentei interioare ale acestui punct. Acum percepe si simte pe Creator, il absoarbe pe El in sine insusi fara nici o restrictie, fiind numit infinitate, fara limita.

Acest punct al completei creatii accepta, fara nici o restrictie din partea sa, orice doreste sa dea Creatorul datorita proprietatilor Lui de a fi binele care face bine. Tot ce se intampla ulterior este deja reactia fiintei emanate care a ajuns, cu ajutorul Creatorului, la o asemenea inaltime, completa si minunata dezvoltare.

Acum, acceptand tot ceea ce Creatorul ii da, fiinta emanata incepe sa se schimbe interior pe sine si din partea sa reactioneaza la Lumina care o umple. Cu alte cuvinte, aceasta este reactia oaspetelui la tot binele pe care il simte datorita Gazdei si a realizarii date de El. Acum, el trebuie sa raspunda la aceasta realizare si iubire care i-a fost revelata.

Aceasta nu se opreste la stadiul Malchut a lumii Infinitatii, desi din partea Creatorului, aceasta munca este completa. Acum, fiinta emanata construieste tot felul de ecrane si ascunderi in sine insusi. El respinge amenintarea; doreste sa ascunda relatia Oaspetelui catre el pana in momentul in care ajunge la reciprocitate.

Mai mult, toate acestea se intampla in interiorul oaspetelui si este ca si cum Gazda nici nu are cunostiinta despre asta. Oaspetele refuza si accepta, pune dierite conditii, in vederea acceptarii bucuriei oferita de Gzada. Tot ce se intampla sub Malchut a lumii Infinitatii este dezvoltarea interioara a fiintei emanate dorind sa devina asemeni Creatorului.

De aceea „Lumina Hochma este Lumina care intra in fiinta emanata la prima expansiune a Luminii Directe”, adica ca in timpul primei influiente a Luminii care Inconjora pe care o simte. Intr-adevar, totul exista in Lumina superioara, insa datorita extinderii acestei dezvoltari, fiinta emanata simte ca si cum Lumina isi modifica influenta asupra sa. Prima influenta a Luminii superioare asupra fiintei emanate, care este  „ sustinerea generala si esenta fiintei emanate” este numita Lumina Hochma (Intelepciunea).

Cu alte cuvinte, stau in fata Gazdei, si inainte de orice, vad in fata mea toata „mancarea”, sursa vietii. Fara ea, nu pot exista; voi muri.

Totusi, dupa ce primesc aceasta hrana si incep sa traiesc (asa cum este scris, „ daca nu exista faina, nu exista Tora”), pot face calcule referitoare la aceasta primire. De aceea Lumina Hochma este numita baza vietii si este prezenta, fatis sau ascuns, in toate actiunile reciproce dintre Creator si creatura.

Chiar si atunci cand vorbim despre starea in care exsta o singura Lumina, Hassadim (Mila) si nici o primire, acest lucru este denumit „aproape” separat de Lumina Hochma. Nu este complet separata de primire, ci „aproape”.

La fel este si  in viata noastra pana la un anumit punct, nivelul minim care nu este nici condamnat nici laudat deoarece este necesar pentru a mentine existenta. Aceasta este suma primirii simplelor necesitati ale vietii definite astfel de insasi fiinta umana.

Din partea 3 Lectia Zilnica de Cabala 6/19/2011, Studiul celor Zece Sfirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: