Mandria ne desparte de Lumina

Este spus, Nu pot locui printre cei mandri. Unde este mandrie, nu poate fi Lumina.

La inceput, oaspetele se serveste cu mancare de pe masa Gazdei; el nu simte sau nu vede ca exista Gazda. Deodata, descopera ca totusi Gazda exista si mancarea cu care s-a servit vine de la masa Sa, si totul apartine Gazdei. Un oaspete invata, de asemenea, ca felurile de mancare de pe masa nu sunt intamplatoare, mai degraba au fost pregatite special pentru el, cu iubire. El vede ca Gazda il iubeste si el trebuie sa-I raspunda intr-un fel. De aceea devine incapabil sa mai primeasca de la El. Nu stie ce ca faca!

Cum pot sa-L rasplatesc pe El pentru iubirea pe care o primesc? Pot accepta bucuria de la El, dar partea mea animala primeste placere si totusi iubirea Lui este indreptata catre fiinta umana din mine! Ce ar trebui sa fac? Prin asta, El ma forteaza sa ma relationez la El cu toata inima mea. Ori trebuie sa ma opresc sa-L vizitez, ori sa ma gandesc la o modalitatea de a-L rasplati.

De aceea, ma separ de El cu mandrie, folosind-o ca o bariera. Ma ridic deasupra atitudinii Lui catre mine, deasupra urii si iubirii, ca si cum ele nu ar exista. Opereaza in mine ca o forta protectiva, autoaparare, care imi permite sa nu simt rusine sau iubire.

Mandria este originara din spatiul vacant din creatie si de la Sarpe, Malchut a Lumii Infinitului. Toate celelalte proprietati pot fi corectate, cu exceptia mandriei, pentru ca ea ne separa de Creator, rupand orice conexiune cu El.

Daca sunt intr-un grup, totul este permis, (conflicte, etc), cu exceptia mandriei. Fiind mandru, o persoana taie influenta mediului si de aceea nu are nicio sansa sa avanseze.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 14.07.10, Introducere la Cartea Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: