Marea Proprietate a lui Bina

Intrebare: De ce dorinta de a darui a lui Bina se pozitioneaza in partea stanga, sau cea a primirii?

Raspunsul meu: In realitate, Bina este acelasi lucru cu Hesed (mila, daruirea) iar in acelasi timp este Gvura (depasirea, raspandirea, intrecerea) si un loc in care Klipot (dorintele impure) se acumuleaza. Daruirea si Hochma sunt identice. Hochma radiaza Lumina caldurii, implinirii si placerii. Bina reprezinta dorinta creatiei de a darui. Aceasta calitate permite creatiei sa simta daca detine proprietati ale daruirii. Este impartita in doua parti: dorinte pure si sacre (vasul pe care Lumina il poate umple) si dorintele impure (vasul in care Lumina nu poate intra). Numai cand incepem procesul de corectare incepem sa distingem intre cele doua si realizam daca ne avem locul acolo sau nu.

Bina este urmatorul stadiu de dezvoltare al nivelului numit Hochma. Din Abraham s-a nascut Isac (linia dreapta a creat linia stanga). Dorinta de a primi placere creste tot mai mare in Bina comparativ cu Hochma. Dorinta lui Bina, care nu a existat in stadiul Hochma si a existat doar ca potential, in acel moment a devenit mai profunda, fapt care a dus-o la un nivel superior al auto-constientizarii.

Totusi, cand Bina se reveleaza, devine limpede ca nu toate dorintele sunt de natura receptoare. Exista cateva dorinte pur receptoare, carora nu le pasa de Creator, precum dorintele numite Esav si Faraon. Aceste dorinte de a primi sunt inradacinate in Hochma, insa ele nu au nici o sansa sa se manifeste in stadiul Hochma decat cu rare exceptii precum Lavan (Lumina Hochma). Cand Lavan integreaza dorintele impure, necorectate, atunci isi schimba numele in Lavan Pacatosul. Cu alte cuvinte divizarea in impuritate si sanctitate (alb si negru) are loc numai atunci cand incepem munca de a dobandi daruirea. Inainte de aceasta, nu exista lucruri precum pacatosi sau oameni drepti, integri.

In concluzie, in partea sa superioara, Bina constituie puterea pura a daruirii ce o face similara lui Keter. Gvurot (puterile limitarilor), linia stanga, klipa, si marii pacatosi ai Torei descind din partea inferioara a lui Bina. Acelasi lucru se aplica si lui Keter, Tora si Lumina ei suprema se pot transforma atat in elixirul vietii cat si intr-o otrava mortala. Totul depinde de cum o folosim.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: