Muncește ca să vrei

Baal HaSulam, „Mostenirea pamantului”: Într-adevăr, se spune în cărţi ca este imposibil ca sufletele sa primeasca buna recompensa pentru care Creatorul le-a creat pe ele şi lumea, fără vasul pregătit să primească, iar o persoană nu poate obtine acest vas fără exercitare şi eforturi in a mentine Mitzvot; sub presiune şi război, o persoană luptă cu înclinaţia rea, cu multe obstacole şi griji. Durerea şi efortul în Tora ofera un vas pentru suflet, astfel încât este gata să primească toata plăcerea şi bunătatea, pentru care El a creat fiinţele create. „

Nu putem primi bunătate şi placere fara munca grea. De ce? Pentru ca munca grea este cea care stabilizează şi construieşte dorinţele corecte în noi pentru împlinirea pe care Creatorul ne-a pregătit-o. Este imposibil sa gestionam fără aceste dorinte, fara sarcina, fara munca grea şi suferinţe reale. Se spune: „Trebuie să mănânci pâine cu sare şi sa bei apă cu moderaţie, sa dormi pe pamant, sa trăiesti o viaţă de durere şi în Tora să lucrezi.” In ansamblu, toată omenirea merge pe o cale de mari suferinţe, mult mai rele decât moartea.
De ce se întâmpla asta? De ce numai în acest fel putem clarifica deficenta destinata scopului? Într-adevăr, fără să dobândim această deficienţă în primul rând, nu vom simţi scopul şi nu vor fi încorporati în el. Poate că am atins deja scopul, dar nu-l putem simţi pentru că ne lipseşte experienţa.

Deci, o mulţime de munca grea este necesară până când vom ajunge în cele din urmă la salt şi ne este descoperit noua ca dorinta corespunzătoare. Pe măsură ce lucrăm, facem mai multe si mai multe eforturi si ne devine in mod constant mai greu sa justificam calea până cand nu vom scapa in sfarsit din Egipt. Iar urmatorul pas nu este simplu.

Cabalistii nu ascund de noi acest lucru. Dimpotrivă, doresc să ne explice că munca noastră este grea şi că devine din ce in ce mai grea. Nu aşteptaţi ca totul să se întâmple mâine, decat daca într-adevăr sunteti capabili sa adăugati minunatul mâine la prezent. Aici totul depinde de voi.

Aşa că trebuie să „ţinem Tora si Mitzvot,” ceea ce înseamnă sa ne corectam atragand Lumina care corecteaza, a cărei influenţă ne conectează. Metoda Cabalei este menita sa ne conecteze. Se spune: „Am creat înclinaţia rea şi am creat Tora ca mirodenie.” Tora corectează înclinaţia rea, adică separarea, şi o corecteaza prin unitate şi iubire. Deci, „Iubeste-ti aproapele ca pe tine însuţi” este marea regula a Torei. Trebuie sa descoperim ura dintre noi şi unitatea care să o corecteze. Nu putem scăpa de asta; trebuie să ne unim ca unul.

Din partea a 4-a a Lecţiei zilnice de Cabala 20/01/12, Baal HaSulam, „Mostenirea pamantului”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed