Nu te-ai străduit şi nu ai găsit

Totul depinde de importanţa drumului spiritual şi asta este exact ceea ce ne lipseşte. Cât timp am pierdut în timpul zilei, făcând diferite lucruri, care nu sunt importante? Suntem incapabil să ne concentrăm pe intenţia corectă, să tânjim să atragem Lumina care Reformează. De fapt, se spune: “Nu mi-am dat silinţă, nu am găsit”. Aşadar, cum facem efortul să ne străduim?

Oamenii sunt dispuşi să depună efort în fiecare zi pe lucruri care pare importante: muncă grea, călătorii, griji. Deci singurul lucru care lipseşte este importanţa spiritual. Rabash obişnuia să spună că, din păcate, este imposibil să cumperi această reţetă dintr-o farmacie, un medicament, care dacă este înghiţit îţi va permite imediat să simţi importanţa spiritualităţii. Nu există un asemenea medicament, aşa că, ce facem?

Singurul mijloc este influenţa mediului. Se spune: “un grup sau moartea”. Dacă realizăm cu adevărat un grup puternic, care inspiră în mod constant pe cineva şi evocă invidie şi onoare în el, atunci acesta va invidia pe alţii şi va vedea că sunt mai puternici ca el, va vedea cât de speciali sunt; îl vor presa, nu îl vor lăsa să se relaxeze şi apoi acesta se va trezi. Dacă nu, nu există altă cale pentru a reuşi.

Totul este determinat de mediu. Odată ce ai intrat într-un mediu, devii total dependent de el. Mediul poate ridica pe cineva, sau îl poate duce în jos. Omul avansează conform cu intesitatea spiritului mediului legat de scop, nici mai mult, nici mai puţin. Asta, desigur, dacă respectă mediul şi încearcă să adere la el. Munca lui este să investească în mediu şi mediul, ca răspuns, trebuie să investească în el, în fiecare dintre prieteni.

Trebuie să fim siguri de asta şi să verificăm constant faptul că toată lumea simte importanţa şi măreţia scopului. Acum, de exemplu, stăm la lecţie, în timp ce câţiva dintre prietenii noştri muncesc la construcţia noii noastre case, deci trebuie să ne facem griji pentru aceşti prieteni şi să nu îi lăsăm să lucreze zi după zi şi să piardă lecţiile. Şi asta este interzis. Chiar dacă cineva este de mare trebuinţă la construcţia casei, trebuie totuşi să avem grijă ca el să vină din când în când la lecţii.

Nu trebuie să părăsească lecţiile de tot. Trebuie să fie la lecţie cel puţin de două ori pe săptămână pentru a păstra importanţa scopului, altfel va eşua. Se spune: „Tora, cu sistemul de comportament dorit, este mai bine”, adică avem nevoie de ambele.

Din pregătirea pentru Lecţia zilnică de Cabala din 20.11.2013

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: