Nu te indoi ca vei reusi sa fii mare

Munca interioara incepe cu aspiratia noastra de a iesi din noi insine pentru conexiune. Iar apartenenta omului la unitate este masurata prin cat de mult aceasta contrazice dorinta noastra, in functie de fortele care impiedica si lupta impotriva unitatii. Dar aceste forte de rezistenta sunt de fapt „ajutor prin opunere” fiindca ele arata o persoana care inca trebuie sa faca eforturi pentru a se corecta pe sine.

In acest fel, persoana avanseaza treptat din ce in ce mai departe. Incearca sa se conecteze cu vecinul si sa daruiasca, dar simte in mod continuu repulsie, dificultati  si o impovarare a inimii si asa intelege greseala ei si asta ii permite sa corecteze directia. Prin aceasta repetare iar si iar, care  se acumuleaza treptat „ban dupa ban pana se strange o suma mare”, iar la sfarsit, „plata” soseste, adica intelege intr-adevar forta de daruire, forta credintei.

Cea mai importanta parte a acestei munci este sa nu renunti! Pana la urma, am pornit pe aceasta cale complet egoisti (Lo Lishma), gandindu-ne numai cum sa castigam,  cum sa castigam si mai mult decat atat. Nu o legam deloc de alti oameni si nu simtim ce inseamna „aproape”.

De acum, actiunea noastra este asemanatoare unui copil care tocmai a fost nascut si nu are nici cea mai mica idee de ceea ce se intampla. El nici macar nu simte ce fac ceilalti cu el. Dar cu vremea, treptat, el incepe sa simta, sa auda, sa vada cateva lucruri, si sa reactioneze intr-un anumit fel. Astfel el creste! Noi crestem in spiritualitate exact in acelasi mod. Trebuie sa facem eforturi in fiecare moment al vietii, ca un copil, diferenta fiind ca copilul este impins sa creasca instinctiv de natura.

In realitate, omul nu este obligat sa faca mai mult decat poate el sa faca. Cel mai important este sa incerce! Sa-si doreasca cat de putin sa daruiasca in orice fel este el capabil. Este clar ca aceasta aspiratie nu este intr-adevar daruire, dar nu are importanta! Cel mai important lucru este sa doreasca si dorinta adevarata se va naste din acest efort. Este la fel cu copilul care doreste sa devina adult si in virtutea eforturilor lui de a deveni mare, sa inteleaga si sa simta, sa faca ceva, el creste.

Din partea intai a Lectiei zilnice de Cabala 8/14/2011 „Shamati”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed