Nu Va Puteti Impotrivi Faptelor

Baal HaSulam, “Pacea”: Ma aflu aici sa vorbesc doar prin critica ratiunii empirice, incepand de la simpla recunoastere cu care toata lumea este de acord, dovedind analitic, pana cand vom ajunge la determinarea subiectului de mai sus. Si va fi testat in mod sintetic, cum este confirmata si reafirmata munca Lui (daruirea) prin simpla recunoastere din perspectiva aspectului practic.

Astfel, bazandu-ne pe cercetarile noastre, trebuie sa realizam ca singurul lucru de care avem nevoie in viata este daruirea catre aproapele nostru. Tot ceea ce Cabalistii numesc “munca Creatorului” si “iubirea pentru Creator si creaturi,” se exprima prin calea daruirii catre aproapele nostru.

Cum putem explica mai clar? Unde putem gasi dovada ca asa trebuie sa traim? De unde putem lua puterea de a realiza acest principiu? De ce suntem opusi lui prin propria natura?  De ce uram acest lucru? Si cum il putem totusi realiza? In fond, Baal HaSulam scrie ca acest lucru este necesar si obligatoriu. Asta inseamna ca date experimentale trebuie sa puna in evidenta fapte care ne vor obliga sa actionam corespunzator.

In principiu, asta se intampla intotdeauna. De exemplu, unei persoane i se arata ce rau isi produce fumand. Specialistii ii prezinta atat de clar si convingator acest mesaj incat el se lasa de fumat desi ar vrea sa continue. Asta pentru ca el vede raul cu proprii sai ochi si ceilalti il ajuta. Umanitatea se lupta cu fumatul, si daca producatorii nu ar introduce tigarile “pe usa din spate”, oamenii ar fi renuntat deja pana acum la acest obicei, la fel ca si la oricare altul care dauneaza in mod real.

Este chiar mai usor sa dobandesti efectul asteptat folosind influienta pozitiva, prin ceva care aduce beneficiu. Daca societatea lauda ceva in mod public si demonstrativ, eu automat voi tinde catre acea directie. Copiii cresc cu aceasta valoare: Este singurul lucru important si noi traim pentru asta.

Exista posibilitatea prin care noi putem fi determinati sa adoptam valori dintre cele mai diverse, ceea ce de fapt se intampla umanitatii. Fiecare persoana are propria sa religie, propriile idei si preferinte, propria mentalitate, propriile obiceiuri….

Prin urmare, cu ajutorul cercetarii, noi trebuie sa gasim dovada care nu ne va lasa nici o alta posibilitatea in afara de a darui aproapelui.

Din partea 5  Lectia Zilnica de Cabala 7/28/11, “Pacea” rShamati #50

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: