Opoziţia faţă de Creator reprezintă relaţia cu El

Baal HaSulam, „Misterul literei Kaf din cuvântul Anochi (I)”: Malchut, îmbrăcat în lumi, este numit „Eu” şi distribuit lumii Assiya. Mai exact, este diviziunea pe care fiecare om o simte el însuşi existând aşa cum este.

Pe larg, un om vrea să cucerească întreaga lume în propriul interes şi pentru propria-i plăcere. Aceasta este forţa ruperii în lumea Assiya, aşa cum este spus (Profeţii, Melachim (Kings), I, 1:5): „Voi fi rege” – datorită scânteilor spirituale care nu au fost încă revelate.

Trebuie să înţelegem că dorinţa de a primi, venită de la Creator, care se simte în opoziţie cu El şi caută să domine totul, este artificială în esenţă. Nu există în realitate, este creată ca ceva imaginar pentru a fi la polul opus faţă de Creator.

Există doar ca parte a percepţiei, pentru a crea un simţ al opoziţiei faţă de Creator. Şi doar sub acest aspect ar trebui să i se acorde importanţă: este importantă pentru că ne dă posibilitatea să simiţim opoziţia faţă de dăruire şi nu din alt motiv. Bazându-ne pe ea, putem construi o relaţie cu Creatorul.

Acum nu atingem Malchut, ca atare, capătul liniei Infinitului, în centrul cercului. Îl vom atinge doar dacă ne înfăţişăm înaintea Creatorului. Numai atunci sunt eu şi Creatorul, şi o linie este trasă între noi, legătura, de la care este posibil să înceapă calea.

Acest punct este opus faţă de El în toate proprietăţile lui şi este ascuns, şi începe să fie revelat pe măsura abilităţii mele de a imagina Creatorul în opoziţie cu el. Altfel, nu-mi arată decât probleme, adică nu pe el însuşi, ci manifestările lui exterioare. Dar pas cu pas, spre deosebire de întreaga lume, mă apropii de esenţa lui interioară, distingând-o în faţa Creatorului, şi apoi îmi încep propria linie.

Astfel, este important de amintit: nu eliminăm acest punct, înţelegem că avem nevoie de el. Totuşi, trebuie să ne adâncim constant din ce în ce mai mult în el. Dacă vreau sa cunosc materialitatea, trebuie să o punem în contrast cu spiritualitatea, să plasăm punctul Malchut înaintea Creatorului. Unul nu poate exista fără celălalt în această direcţie.

Dacă îmi imaginez o anumită realitate fără Creator, opusă ei, atunci trăiesc într-o lumea imaginară.

Aceasa este diferenţa între starea cea mai de jos care precede primul grad spiritual, starea în care aşez în opoziţie Creatorul şi lumea imaginară, pe care nu o conectez cu Creatorul în înţelegerea noastră.

Adevăratul „Eu” apare doar când proprietatea complet opusă mie, Creatorul, este în faţa mea. Şi apoi, confruntându-l, „pretind tronul”, care se manifestă în diverse forme. De exemplu, pot să admit că El este etern şi puternic, că El determină şi furnizează totul, şi, totuşi, ca un copil mic, vreau totul altfel; vreau să-I iau locul. Şi asta este inclus în intenţia cererii, „voi fi rege”.

Astfel, ceea ce este important nu este puterea în sine, ci dorinţa. Dacă vreau să iau puterea în mâinile mele cel puţin în ceva, acesta este deja adevăratul meu Eu. Până la urmă, chestiunea este, cine este capul, cine decide? Şi dacă îmi este clar că sunt fie eu, fie este Creatorul, atunci intru deja în relaţie cu El, chiar dacă nu încă într-un mod spiritual.

Cum pot ajunge la asta? Este foarte simplu: încep să conştientizez că Creatorul mă guvernează complet. Chiar şi opoziţia faţă de El, El o crează intenţionat ca eu să avansez pe calea dezvoltării. Drept rezultat, asimilez ambele extreme şi încep să construiesc o relaţie corectă între ele.

Baal HaSulam arată acest lucru în următorul exemplu: mergând la serviciu dimineaţa, o persoană este ghidată de principiul „dacă nu sunt eu pentru mine, atunci cine va fi pentru mine?”. Şi la sfîrşitul zilei, admite că nu este nimeni altcineva în afara Creatorului.

La primul nivel al procesului, devin conştient că nu este nimeni în afară de El. Realizez acest lucru ]n ceea ce mă priveşte, în toate dorinţele şi gândurile mele, în sentimente şi în mintea mea (şi nu am nimic altceva). Creatorul are puterea absolută.

Cine sunt eu atunci? Un detaliu mai adânc de percepţie, un grad spiritual mai înalt. Din moment ce El mă guvernează complet, atunci afirm acest lucru pe baza unui punct nou. Astfel, de fiecare dată revelez un „Eu” mai profund până la al patrulea nivel unde apare forţa ruperii.

Din a treia parte a Lecţiei Zilnice de Cabala, 04.07.2013, „De la ură la iubire prin Luminca care reformează”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: