Pericolul încă nu a trecut

Baal HaSulam, Scrierile ultimei generaţii: Nu există nicio speranţă că naziştii vor dispărea când aliaţii vor câştiga fiindcă mâine, anglo-saxonii vor îmbrăţişa nazismul, fiindcă şi ei sunt în lumea democraţiei şi a nazismului.

Nicio naţiune nu va putea evita un regim nazist dacă noi nu vom preveni această boală luând un remediu puternic, dacă egoismul, care este încuiat cu totul în el însuşi, nu este reformat. De ce este nazismul, şi în special fascismul, atăt de atractiv? „Fascio” în italiană înseamnă legătură, unitate. Acesta este răspunsul la faptul că oamenii vor să fie un întreg. Acest lucru este specific în special naţiunilor dezvoltate. Egoul lor creşte şi încep să simtă nevoia de unitate fiindcă este programată în natură.

Dar acţiunile lor sunt bazate pe forţele egoismului, oamenii renunţa la propriile câştiguri şi devin o naţiune unită. Ei vor să fie în totalitate egali, dacă nu în ceea ce priveşte posesiunile, cel puţin în termenii unei solidarităţi generale. Ţăranul şi primul ministru deopotrivă, vor expune mândria naţională care îi va plasa peste celelalte popoare.

Ăsta este de fapt tipul de „unitate naţională” pe care dezvoltarea noastră îl cere ca răspuns la cerinţele timpului, care nu includ corectarea egoismului. Cu alte cuvinte, fascismul este răspunsul la chemarea naturii la unitate. Chemarea în sine este clară, pare la timp şi potrivită, şi pentru a deveni mai puternici, oamenii încep să se uite la alte naţiuni cu dispreţ. În ochii lor, celelalte naţiuni sunt departe, nu înţeleg sau nu simt, sau nu sunt gata pentru această chemare.

În acest punct vin toţi dictatorii, care adună naţiunea la un loc, toţi naziştii, şi toţi fasciştii. Important este că ei răspund unei întrebări concrete. Şi astfel, pericolul atârnă asupra noastră. Umanitatea încă nu a depăşit asta, iar evenimentele secolului 20 au fost o simplă „demonstraţie” a ce poate fi. Fascismul şi nazismul încă ne ameninţă.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala 5/2/2011 Ziua memorială a Holocaustului.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: