Planteaza-te intr-un sol fertil

O persoana simte instinctiv ca lumea aceasta nu il mai satisface. Unii sunt mai ascunsi, altii mai putin, dar toti au o dorinta, o dorinta pentru ceva care ii poate bucura si singura intrebare este cat de mult efort este dispus sa faca pentru a primi ce isi doreste.

Cu adevarat, problema este daca imi aranjez sau nu ordinea prioritatilor, scara valorilor. Sa presupunem ca vreau sa devin la fel de bogat ca si Rothschild. Incep atunci sa ma gandesc : ‘’Si daca o sa am succes, imi va lua o viata de om. Merita ? Probabil ca nu.” Fiecare isi face proriile calcule, depinzand de circumstante. Cantarim si comparam profitabilitatea dupa anumite scopuri in viata.

Ce ar trebui sa fac daca gasesc mai multe scopuri pe care as vrea sa le implinesc? Spiritualitatea este si ea in aceasta lista, poate pe primul loc sau al doilea sau al zecelea. Dar suplimentar, exista mai multe lucruri profitabile : bogatia, recunoasterea, sanatatea si altele. Reiese ca incercarea noastra este in a ridica spiritualitatea in ochii nostrii, ridicand-o de la ultimul loc pe lista pana la prima prioritate.

Asta se poate obtine doar cu ajutorul grupului. Mediul are capacitatea de a ma obliga sa gandesc intr-un anumit fel, chiar daca este total nejustificat din punctul de vedere al egoismului. Lumea spirituala este pentru mine ceva neclar. Nu vad nimic util in asta si totusi incep sa imi doresc sa intru in ea.

Daca grupul ii acorda o asa importanta si vorbeste despre asta, iar daca din fiecare directie aud despre natura scopului spiritual, atunci si eu incep sa il doresc, chiar daca nu stiu ce este. Il doresc mai mult decat orice altceva.

Deci problema nu este in dorinta mea individuala.Sa nu fii suparat daca dorinta este slaba si depasita de dorintele inimii, intelectului si chiar de ale stomacului. Ar trebui sa imi fac griji doar daca nu-mi doresc sa intru in grupul care imi va ridica scopul spiritual. Si aceasta este problema.

Am auzit in mod repetat despre Rabbi Yossi Ben Kisma care a refuzat sa isi paraseasca elevii de dragul unei pozitii onorabile si mai bine platite in alt oras. De fapt, ei au fost cei care i-au dat importanta daruirii. Puteau fi incepatori, care sa nu stie inca nimic, dar inimile lor ardeau si asta a fost mai mult decat destul. L-au trezit din nou.

Asemanator, cineva cu un grad inalt de spiritualitate, inconjurat de grade inferioare devine inspirit de ei. ‘’Plantam’’ copii in acelasi mod, ca si o samanta in pamant, care incepe sa inmugureasca. Pamantul, nivelul mineral, asigura hrana semintelor. Soarele, aerul si apa sunt de asemenea elemente care apartin nivelului mineral, dar aceste forte specifice le dau avant  spre urmatorul grad spiritual.

Daca iti pleci capul in fata grupului, in ciuda faptului ca tu crezi ca ei sunt sub tine, atunci influenta lor si dorinta te ridica si iti da avant spre daruire.

Din prima parte a  Lectiei zilnice de Cabala 12/10/10, Scrierile lui  Rabash, Dargot Hasulam, Articolul 545

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed