Povara insuportabila a iubirii absolute

Creatorul trateaza fiinta creata cu absoluta bunatate si daruire deplina, dar daca fiinta creata  simtea aceasta  atitudine, ea nu ar mai fi avut nicio sansa sa faca ceva prin ea insasi, nu ar mai fi avut nimic de adaugat la asta. Asta ar fi doborat-o.

De aceea, exista sistemul tainuirii  care ascunde Lumina buna si binevoitoare si o slabeste in intensitate incat persoana sa poata avea liberul arbitru. Astfel iubirea absoluta, atitudinea buna, nu mai paralizeaza fiinta creata, ci mai curand ii confera o sansa de a adauga atitudinea si munca sa.

Daca Lumina era relevata in intreaga ei intensitate purtand bunatate si incantare, persoanei nu i-ar mai fi ramas nicio singura dorinta si nu ar mai fi fost capabila sa se miste sau sa se schimbe in niciun fel. Deci, nu s-ar fi simtit deloc pe sine si propria existenta.

Acesta este motivul pentru care noi actionam in interiorul ascunderii; aceasta este prima ascundere in atitudinea sa fata de fiinta creata: sa Se ascunda pentru a oferi creatului intreaga lume a Infinitului. Datorita faptului ca Lumina este ascunsa, persoana poate obtine lumea

Infinitului si sa devina maestrul ei, conducatorul ei, cel care o umple si o creeaza. Astfel, persoana atinge acelasi nivel de implinire, pe care il numeste ”bun si binevoitor”, fata de Creator.

Toate acestea sunt posibile datorita ascunderii iubirii absolute care vine spre fiinta creata din partea Creatorului. In  masura in care o persoana poate suporta aceasta iubire absoluta – atunci cand  ea s-a pregatit in avans pentru a nu fi paralizata de revelarea iubiri – in aceeasi masura aceasta iubire i se dezvaluie.

Toate acestea sunt doar revelarea, iubirii: cu toate ca sunt multe nivele spirituale si diferite stari principiul aici este doar revelarea intunericului si a Luminii, si toate acestea sunt revelarea, iubirii absolute, din care creatia a inceput si se sfarseste. Toate celelalte stari exista doar pentru aceasta revelatie.

Pe fiecare treapta a scarii, persoana ar trebui sa reveleze aceasta iubire absoluta intr-o anumita masura, in concordanta cu vasul (dorinta) sa, pentru ca nu exista alt etalon in lumea Infinitului sau in oricare alta lume, nivel sau stare. Totul este masurat, doar in raport cu dorintele fiintei create.

Daca o persoana atinge chiar si cea mai mica umplere, daca aceasta umplere este completa, ii pare   ca lumea Infinitului pentru ca ea devine lumea lui.Cand se inalta la urmatorul nivel, isi da seama ca starea anterioara a fost mica si din nou starea prezenta ii pare intreaga lume. Cand ajunge la sfarsit i se pare ca se gaseste in lumea Infinitului si ca nu mai e nimic de adaugat pentru ca a ajuns la iubirea absoluta de pe acel nivel. Dar ar trebui sa vada in ce sens, in ce mod iubirea lui nu e inca completa.

Aici exista conceptul celor 3 linii, si diviziunea in cap,  interior si sfarsit (Rosh-Toch-Sof) a Partzuf-ului spiritual din care cauza nu toate dorintele sunt incorporate in conexiunea dintre Creator si creatura, si mai sunt inca ramase  dorinte reale de primit (AHP de Yerida),” inima impietrita”(Lev Ha Even)”. Prin urmare, evident, iubirea absoluta nu a fost inca atinsa. Totusi, parte din ea este simtita la finalul fiecarui nivel.

In concluzie, creatura ar trebui sa munceasca constant in conformitate cu „tine-te departe de rau si fa bine”. A face bine inseamna sa incerci sa faci cea mai grea munca: a vedea unde se poate adauga mai multa iubire. Acesta este cel mai greu lucru, pentru ca aici trebuie lucrat direct cu dorintele.

Fiecare nivel are problemele sale, lumea sa si rezultatele sale. Dar noi trebuie sa ne amintim mereu, ca toate stadiile prin care trecem in viata corporala si spirituala sunt  provocate  de iubirea absoluta a Creatorului si nevoia de a ne-o revela complet.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 13/12/2012, Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: