Practici “Spirituale”: Revizuirea Finala

Intrebare: Egoismul ne infatiseaza cu viclenie si cu inventivitate diverse imagini. Cum pot distinge minciuna din ele, care apare ca iubire pentru altii? In fond, toate religiile si metodele vorbesc, de asemenea, despre iubire.

Raspuns: In lumea noastra “iubirea pentru aproapele meu” este un simplu joc primitiv al micilor egoisti. Puteti gasi cu adevarat undeva aceasta iubire exaltata pentru aproape, practicata  continuu, pe o baza solida?

Adevarat, oamenii creaza anumite aranjamente pentru a trai in iubire cu ceilalti: Exista o astfel de comunitate in Italia, una in India si un intreg oras in Asia. Insa daca priviti un pic mai aproape, veti vedea ca ei sunt aceiasi egoisti care au convenit doar sa faca mai confortabile obiceiurile sociale. Acest lucru este mai confortabil si placut pentru ei, si, prin urmare, ei s-au unit pentru a-si face viata mai usoara.

A fost un moment in Israel in care au inflorit kibbutz –urile, asezari agricole in proprietate colectiva, asemanatoare cu fermele colective. Oamenii au hotarat ca era mai bine pentru ei sa traiasca impreuna pentru ca asta le folosea mult mai mult. “Hai sa lasam de-o parte ceva din egoismul nostru si ne vom simti bine”. Totul este clar in aceasta situatie, insa este cu adevarat altruism?

Umanitatea presupune ca recunoaserea aproapelui face dintr-o persoana un altruist. Totusi, oamenii care sunt putin mai informati in privinta naturii umane sau care studiaza Cabala stiu ca orice concesie vine cu un profit. Nu conteaza la ce renunta cineva, veti realiza ca exista un castig in asta. Chiar daca beneficiul este ascuns, el este cu siguanta prezent.

De exemplu, eu doresc sa traiesc intr-un kibbutz pentru ca scap astfel de toate grijile legate de modul meu de viata. Nu este acesta un profit? Nu am griji. Pur si simplu fac ce mi se spue. Insa dezvoltarea isi urmeaza cursul si cu timpul kibbutzul devine depasit. In mare, aceste comunitati nu au viitor.

Noi vedem deja ca toate formele de interconectare intre oameni trebuie sa se schimbe datorita egoismului care se dezvolta in ele. Schimbarile continua sa aiba loc, iar aceasta dinamica interioara trebuie sa fie realizata cumva, altfel va avea loc o explozie.

Acest lucru s-a intamplat de-a lungul istoriei diferitelor religii, credinte si metode. Astazi sunt in curs de raspandire la nivel mondial pentru ca omul cauta din nou. El se indreapta catre revizuirea finala: Aceste metode pot oferi ceva real?

In urma acestor analize, aceste practici vor cunoaste pentru ultima data o prabusire. In fond, astazi noi le verificam in functie de intregul mecanism pe care natura ni-l infatiseaza. Niciodata nu am avut acest criteriu. Oamenii parcurg din nou etapele cunoasterii diverselor practici, confesiuni si invataturi spirituale, incercand sa inteleaga: Ne pot ajuta acestea, in contextul prezent?

Acest proces va dura putin si se va apropia de sfarsit impreuna cu toate asteptarile care se vor prabusi. Fiecare va vedea ca este inutil sa astepte ajutor din partea lor. Fiecare subiect cercetat va persista cativa ani cel mult, dupa care inadecvarea sa se va revela.

In fond, daca nu schimbi natura omului astfel incat acesta sa devina la fel de integral in sine cum este natura, atunci nici o reteta nu va fi de ajutor. Singura metoda care face ca un om sa fie total, integral, si unificat cu ceilalti este metoda atragerii Luminii care reformeaza, stiinta Cabalei. Fiecare persoana are nevoie sa i se dea o oportunitate sa realizeze raul din interior.  Apoi toate mijloacele si combinatiile acestora se vor dovedi fara putere, iar aceasta intreaga afacere de trucuri “spirituale” va sfarsi prin a disparea.

Omul nu va fi capabil sa se linisteasca pentru ca lumea s-a schimbat si problema nu mai consta in cum sa se linisteasca, ci un “conflict de interese”. Nimeni nu va fi capabil sa supravietuiasca intr-un sistem integrat fara a deveni potrivit cu acesta.

Din partea 5 Lectia Zilnica de Cabala 7/7/11, Daruirea Torei

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: