Pregătindu-ne pentru eternitate

Întrebare: Baal HaSulam scrie că, pentru a avansa pe calea Luminii (Achishena, înaintea timpului) trebuie să iau proprietăţile mele rele şi să le schimb în proprietăţi ale iubirii. Dar tu spui că eu îmi voi descoperi calităţile mele rele sau înclinaţia mea rea numai după ce trec Machsom (bariera care ne separă de spiritualitate).

Deci, pentru moment, se pare că eu nu avansez pe calea Luminii ci pe cea a suferinţei (Beito, în timpul său)?

Răspuns: În fiecare caz, într-o anumită măsură tu deja recunoşti răul tău, deorece eşti în faza de pregătire. Poţi există în patru nivele de dezvoltare:

  1. Ca un om obişnuit în această lume;
  2. În etapa de pregătire;
  3. În proprietatea Hafetz Hesed (nedorindu-ţi nimic pentru tine);
  4. În proprietatea iubirii.

Hafetz Hesed şi iubirea sunt nivele spirituale; Ca un om obişnuit şi etapa de pregătire sunt nivele corporale. Corporalitatea înseamnă pentru sine; spiritualitatea înseamnă pentru a dărui. Lumea spirituală este separată de cea materială prin Machsom.

Atunci când eşti în spiritualitate ai, pe de o parte, înclinţia rea, materia creaţiei şi, pe de alta, ai înclinaţia bună şi Lumina care Reformează. Jos, în lumea materială, ele nu există.

Dar chiar şi acum, fiind în etapa de pregătire, ai anumite reflexii ale spiritualităţii, o înţelegere aproximativă a liniilor stânga şi dreapta, a urcărilor şi căderilor. De aceea se numeşte pregătire. Şi asta este cu ceea ce lucrezi.

Oricum, avansezi. Ai ceva idee despre ce este scris în textele Cabaliste, cu toate că pentru moment, doar în proiecţia asupra substanţei egoiste. Totuşi, nu înţelegi şi nu simţi nimic. Este o mare realizare! Este timpul de pregătire fără importanţă? Poate dura decenii. Şi ce? Îl treci şi intri în eternitate!

De aceea, nu înjosi momentul pregătirii. Treci printr-un proces foarte intens, măreţ şi puternic. Şi ar trebui să îl apreciezi! Dacă o persoană nu îl apreciază este lipsită de toată puterea lui. Trebuie să rămânem în mod constant în acest proces şi, de fiecare dată să adăugăm un pic mai mult, organizând congrese, mai puternice, acompaniate de discernăminte mai adânci.

Chiar şi căderile devin mai clare, tăioase şi eşti în stare să înţelegi mai bine cauza lor şi să recunoşti proprietăţile interioare. Şi asta este ceea ce contează.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala  12/23/10, “Pacea în lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed