Primul articol care este inceputul a tot

Problema noastra principala este sa stabilim atitudinea noastra fata de Creator. Evident, este subiectiv si depinde in totalitate de noi, de cum gandim si simtim. Nu se schimba in functie de atitudinea Creatorului, care este necunoscuta noua, ci este determinata de ce gandim noi despre EL.

Pe de o parte, noi vorbim despre natura, despre mediul in care ne dezvoltam. Candva, in timp, omul a inceput sa reveleze natura, de unde si ascensiunea in lumea nostra de la nivelul animal la cel uman, la fel cum el a cercetat natura din jurul sau. Dupa aceea el a inceput sa cerceteze lumea spirituala, odata ce dorinta lui a crecut la acel nivel. De aceea, la gradul la care dorinta lui s-a maturziat, individul a cercetat mai adanc si mai profund in natura.

Oricum o persoana se reduce la doua parti: una care simte si una care intelege  si cele doua au o conexiune specifica si o influenta, una asupra celeilalte. Intocmai prin ele – perceptia/simtirea si ratiunea, sau mintea si inima – el cerceteaza ceea ce simte. Tot ceea ce nu intra in senzatiile sale ramane necunoscut lui. El cerceteaza doar impresiile sale, cu toate ca  lucrurile care  sunt inaccesibile senzatiilor unuia nu pot fi discuate deloc din cauza ca aceasta ar fi fantezie si filozofie sterila/goala.

De aceea, ideile noastre despre Creator nu sunt bazate pe cum este EL cu adevarat, ci despre cum Îl percepem noi. Noi nu vom stii niciodata cine este EL cu adevarat! Noi stim doar ca exista o forta superioara, externa care este perceputa ca natura din jurul nostru.

Noi numim partea sa cea mai apropiata “lumea aceasta.”  Dar este o natura mai mareata care devine revelata unei persoane cand este supusa unei dezvoltari speciale. Este numita natura superioara. Totusi nimeni nu stie cine este Creatorul Insusi.

De aceea, stiinta Cabala vorbeste despre orice in relatia cu omul. Este scris “ Nu exista Nimeni in Afara de EL!” Asta e felul cum o persoana simte si discerne ea ca rezultat al cercetarii sale.

Cabalistii ne vorbesc despre impresia lor despre acesta unica forta superioara  si se dovedeste ca Creatorul, se pare ca devine nervos, sau devine fericit, sau se bucura de ceva. Dar asta este ceea ce ce simte o persoana. Acesta e felul cum el simte forta superioara! Oricum ar fi, noi nu stim ce se intampla cu aceasta.

Cu toate astea este foarte important pentru noi sa fixam atitudinea noastra pe aceasta forta superioara asa incat sa stim de unde vine aceasta forma, pictura, impresie sau senzatie, pe care o primim de la EL. Pe cine simtim : pe EL Insusi sau pe noi? Sau ne percepem pe noi insine pe fundalul Luminii Sale? Sau simtim ceva care este comun amandurora, vreo interactiune intre noi? Asta e ceva ce trebuie sa stiu !

Cand ma simt bine sau rau, atunci de cine depinde aceasta senzatie – de mine, sau vine de la Creator? Sau poate depinde de similaritatea fiecaruia dintre noi, in functie de vreo conexiune speciala?

Daca efectuez  vreo actiune, fie in vorbe, ganduri sau fizica, este EL cel care ma forteaza sa actionez in acel fel sau am eu vreun fel de libertate? Dar de unde obtin acea libertate, daca sunt un rezultat, un produs al muncii Sale?

Ca sa spun asa, noi trebuie cumva sa ne definim pe noi in relatia conexiunii noastre cu Creatorul. Altfel, in mod constant vom fi confuzi. Asta poarta o mare semnificatie pentru atitudinea noastra, pentru munca noastra interioara si conectarea noastra cu EL. Aceasta este de asemenea reflectata in toate relatiile noastre ale unuia cu celalalt, in interiorul familiei si chiar cand o persoana este singura cu sine insusi.

De aceea, aceasta nu este o intrebare abstracta pentru noi. Stabilindu-ne starea noastra, conexiunea si atitudinea noastra fata de Creator influentam domeniile vietii noastre. Acesta este cel mai de baza lucru care exista. De aceea opinia lui Baal HaSulam este asa importanta pentru noi in aceasta privinta, si care se afla in articolul “ Nu exista nimeni in afara de EL,“ chiar primul articol din cartea Shamati.

Din partea intai a Lectiei Zilnice de Kabbalah 4/26/11, Shamati

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: