“Protestul just al rezidenților medicali nu va vindeca asistența medicală” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinProtestul just al rezidenților medicali nu va vindeca asistența medicală

Lupta internilor medicali și a medicilor rezidenți pentru a scurta gărzile lor absurd de lungi se desfășoară de mai bine de un deceniu. Deși nu se așteaptă ca nicio persoană să păstreze claritatea timp de mai mult de opt ore la locul de muncă, rezidenții și stagiarii cărora li se încredințează salvarea vieții noastre și a celor dragi, sunt așteptați cumva să rămână atenți și alerți timp de 26 de ore la rând. Și nu o singură dată, ci pe parcursul antrenamentului lor, care durează de obicei patru sau mai mulți ani. Astfel de condiții de muncă sunt o rușine pentru stat, care le solicită asta tuturor studenților la medicină pe drumul lor de a deveni medici certificați, și mărturisește nivelul indiferenței noastre față de celălalt.

Astfel de condiții nu sunt noi și nici nu sunt specifice Israelului. Fiind fiul a doi medici, îmi amintesc că amândoi părinții mei lipseau multe ore chiar și când aveam cinci ani. Îmi amintesc că mama mea gătea mâncarea pentru două zile, să o pună în sobă la o temperatură foarte scăzută pentru a o menține călduță și părăsea casa pentru o tură de 36 de ore la spital. La cinci ani, îmi serveam cina, fiind singur acasă.

În mod clar, trebuie să existe o reformă majoră aici și nu doar pentru rezidenții medicali și stagiari, ci în tot sistemul. Deși nu putem opri serviciile medicale, este pur și simplu nedrept să cerem astfel de schimburi de la medici și este nerealist să ne așteptăm ca aceștia să-și facă treaba bine după atâtea ore de muncă. Și avem nevoie ca ei să își facă treaba bine.

Când spun că soluția trebuie să fie la nivelul întregului sistem, nu mă refer doar la sistemul de sănătate. Reforma trebuie să cuprindă fiecare aspect al vieții noastre. În prezent, totul este motivat de bani. După cum spune vorba „Banii fac lumea să se învârtă”; de aceea lumea noastră arată jalnică.

Țările cheltuiesc sume enorme de bani pe medicamente, dar uite unde ne duce. La nivel mondial, singura zonă în care cheltuim mai mulți bani ai contribuabililor decât medicamentele sunt armele. Cu toate acestea, în ciuda bugetelor titanice, asistența medicală publică scade.

Din nou, asta nu este doar în domeniul sănătății. Același fenomen este evident în educație, bunăstare și peste tot.

Problema constă în motivația noastră de bază. În loc de bani, trebuie să înființăm o societate bazată pe grijă.

Dacă nu inițiem un proces educațional care îi învață pe oameni cât de interdependenți suntem, vom deveni atât de nocivi unul față de celălalt încât societatea umană se va dezintegra, la un cost colosal pentru noi toți. Dacă simțim că suntem dependenți unul de celălalt, vom dezvolta grijă unul pentru celălalt. Chiar și fără rudenie naturală, cum este între frați, realizarea că bunăstarea noastră depinde de bunăstarea tuturor celorlalți ne va face să lucrăm de dragul altora. Și dacă lucrăm de dragul altora, vom începe să ne încălzim de la ei și de acolo nu va trece mult până când vom deveni cu adevărat grijulii unul cu celălalt.

Un student de-al meu, care lucrează pentru o mare organizație medicală din Israel, mi-a spus că i se permite să dedice până la zece minute pe pacient. În acele zece minute, chiar și cu pacienți noi, el trebuie să cunoască persoana, să pună un diagnostic și să prescrie medicamente sau să se refere la un tratament suplimentar. Aceasta nu este îngrijire medicală; este o linie de asamblare. Așa se întâmplă atunci când motivația nu este bunăstarea altora ci banii, și caracterizează întreaga noastră societate.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: