Raul are scopul de a ma impinge inainte

Simtim ca si cum primim o “umbra”, intunericul, dar asta se datoreaza Luminii mai mari care vine cind nu sint inca pregatit sa o primesc sau sa o percep in mod corespunzator.  De aceea, simt intunericul, contrastul dintre noi. Cu alte cuvinte, sentimentul caderii este revelatia noilor dorinte (Kelim) pe care acum le percep in opozitie cu Lumina care ma influenteaza.

Daca sint pregatit, atunci o si mai mare Lumina reveleaza o dorinta mai mare in interiorul meu. Totusi, atit timp cit Lumina si dorinta au intentii opuse (Lumina are intentia de a darui, in timp ce dorinta are intentia de a primi), eu percep aceasta distanta dintre ele ca pe o cadere.

Totusi, acest stadiu are nevoie sa fie apreciat, deoarece, esential, este deja in partea opusa a unui nivel mai inalt. Toate senzatiile de intuneric, caderi si respingeri, provin de la o noua si mai puternica Lumina, care reveleaza dorinte si mai mari (Kelim) in noi.

Eu exist intr-o infinita dorinta (Kli); sufletul meu este infinit. Pina la urma, nu sint alte creaturi inafara mea; toti ceilalti sint parti ale sufletului meu. Lumina creste treptat si reveleaza straturi din ce in ce mai mari, ale dorintei din mine.

Cu cit Lumina straluceste mai mult, cu atit mai mare este dorinta ce devine revelata. Cind o Lumina mai puternica vine catre mine, ea reveleaza o dorinta corespondenta chiar si mai puternica. Dar de fiecare data cind o dorinta noua este revelata, eu o percep ca pe o separare mai mare, intre mine si „spiritualitate”, forta vietii, deoarece proprietatile dorintei sint opuse acelora ale Luminii, si astfel eu ma simt rau. Persoana are nevoie sa se pregateasca pentru acest stadiu, in timp util, astfel incit atunci cind vine, sa inteleaga ca o trezeste catre corectie.

Daca nu as simti raul, caderea in separatia dintre mine si Lumina, nu as fi capabil sa incep corectia. Revelarea raului are scopul sa ma impinga inainte. Din acest motiv, sentimentul „umbrei” lumilor impure (Tzel de Tuma) este necesar cu scopul  de a atinge „umbra sfinta” (Tzel de Kedusha). Ar trebui sa pretuim aceste umbre.

Din Lectia de noapte  Hoshana Rabbah 9/29/10, Shamati 243

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: