Razboiul Maccabian dinauntrul nostru

Razboiul Maccabian si sarbatoarea Hanuka nu au fost intamplari accidentale in istorie. Este o poveste despre cum isi construieste o persoana sufletul si cum aprinde Lumina inlauntrul sau – lucru simbolizat de ulciorul sacru de ulei pe care il gasim inlauntrul nostru, in mijlocul sparturii. Exista o parte inlauntrul nostru pe care putem sa o aprindem, daca o gasim!

Atunci cand ea se aprinde, ne vom corecta egoismul intr-o masura specifica. Astfel, vom primi o ocazie de a pregati uleiul cel sacru, ceea ce inseamna ca vom fi capabili sa corectam noi singuri pe Malchut.

Uleiul sacru, sfant este dorinta de a darui si de a iubi fara nicio recompensa pentru sine. Uleiul este dorinta. Uleiul obisnuit este reprezentat de dorintele egoiste, pe cand uleiul sacru reprezinta dorintele cu intentia de a darui. Scanteia pe care o primim pentru a ne incepe lucrarea interioara e ca o candeluta, pe care fiecare persoana trebuie sa o caute in sine. Atunci cand reusim sa aprindem aceasta scanteie, vom incepe sa ne corectam dorinta egoista principala – sa pregatim uleiul pentru lampa.

Hanuka vine de la cuvintele Hanu Ko – S-au oprit aici. E doar o oprire scurta la jumatatea caii, intre starile interioare numite Iom Kipur si Rosh HaShana, de la inceputul caii, si Purim – Corectarea Finala.

In zilele de Hanuka, noi corectam doar Kelim-Vasele care daruiesc, aprinzand o lumanare deasupra dorintei noastre de a ne bucura. Insa atunci cand ajungem la sarbatoarea Purim, folosim dorinta insasi. Ca urmare, simbolul sarbatorii Purim nu este o lumanare ce arde deasupra uleiului (dorintei), ci vinul, Lumina care umple dorinta.

Pentru a aprinde o lumanare, trebuie sa unim Malchut cu Bina, dorintele primirii si dorintele daruirii, pentru a o aprinde in Bina. Aceasta este semnificatia sarbatorii Hanuka, in care inaltam pe Malchut la Bina si astfel, Malchut devine o parte din Bina, adaugand la ea forta dorintei sale.

Atunci, Lumina se aprinde in Bina, in fitilul care se inalta din ulei. Fitilul este Zeir Anpin, care se numeste linia de mijloc, care leaga uleiul, Malchut, de Lumina, Bina.

Toate acestea se intampla deasupra dorintei noastre. Este o corectare in care realizam calitatea daruirii, primind-o deasupra calitatilor noastre egoiste. Realizam starea numita Tshuva mi Ira – daruirea de dragul daruirii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: