Religia iubirii

Rabinul Elazar, fiul lui Rashbi, a dat importanta si mai mare garantiei reciproce. Si nu i-a fost sufficient ca tot Israelul sint garanti unul altuia, ci intreaga lume trebuie sa fie. Intr-adevar, toti sint de accord ca la inceput este suficienta o natiune pentru a intretine existenta Torei si inceperea Tikunului (corectiei), pentru ca nu era posibil sa se inceapa in toate natiunile in acelasi timp.”

Prin urmare , punerea  in aplicare a Torei se numeste „tikun haolam”(corectarea lumii), al carui scop este sa ii treaca pe toti de la ura la iubire. Asa cum scrie Baa HaSulam in articolul „Semnificatia si scopul religiei”, adevarata” religie” este intelepciunea cabalei, scopul ei fiind aducerea intregii lumi la iubire. Porunca principala a Torei este „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” si in afara de asta nu mai e nimic.

Dar,  dupa distrugerea templului si despartirea de adevar, ca o consecinta a derivarii si stricarii, au inceput sa apara tot felul de religii in sensul actual al cuvintului. Ele au inceput dezvoltarea lor din intelepciunea cabalei, care este „religia” universala a lumii intregi, dar au construit o relatie egoista catre Creator si viata, si s-au bazat in special pe principiul :a da – a lua  :”sa facem ceva pentru a cistiga raiul pe lumea cealalta”

Acest lucru nu apartine de loc adevarului pe care trebuie sa-l descoperim aici si acum, asa cum s-a spus „lumea cealalta o s-o vezi in viata ta”.  Dupa definitia ei , intelepciunea cabalei este dezvaluirea Creatorului creatului in aceasta lume. De aceea nu ni se cere sa credem in ceva si sa facem tot felul de ritualuri pentru a obtine  rasplata dupa moartea corpului animal, caci „cealalta lume” este „Bina” , influenta, iubire, in ea sta intentia care ne indreapta spre influenta asupra binelui omenirii. Oare sinteti gata ? Vreti sa ajungeti la asa o lume pe lumea aceasta?

De aceea trebuie sa distingem diferenta dintre „religia” adevarata care este intelepciunea cabalei si religiile obisnuite, sa facem diferenta intre iubirea adevarata a aproapelui (singura porunca) si tot felul de actiuni inventate de om, in speranta primirii de rasplata dupa moartea corpului. In general , religiile, credintele de tot felul  despart oamenii si infiltreaza ura, spre deosebire de intelepciunea cabalei care vorbeste de unirea oamenilor oricare ar fii diferentele dintre ei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: