Sa fugi in timp ce stai

Intrebare: Stim din experienta ca sunt coborari si urcari pe calea spirituala. Ce ma poate ajuta sa evit sa fug de “campul de batalie”?

Raspuns: “Sa fugi” nu inseamna sa dispari de pe fata pamantului. In schimb, continui sa stai la lectii, esti prietenos si bine intentionat fata de prieteni, respecti regulile, iei parte la indatoriri, platesti Maaser, dar in esenta ai plecat in intr-un alt loc mult timp inainte cu gandurile si sentimentele tale. Poate obisnuinta de a fi in grup a devenit o a doua natura pentru tine. Asta inseamna sa fugi.

Fizic esti in locul potrivit, dar noi nu evaluam lucrurile prin corpuri, ci prin dorinta si intentie, care poate s-a indepartat cu mult mult timp inainte. Si asta inseamna ca nu esti aici. Cu alte cuvinte, nu iti foloseste mintea si sentimentele, dorintele si gandurile in timpul studiului pentru a merita Lumina care Reformeaza. Deci ai plecat.

Stai aici de cativa ani, tocindu-ti pantalonii, iar mai tarziu te intrebi “ unde-i recompensa mea”? Asta inseamna ca notiunea egoista despre ce inseamna recompensa nu s-a schimbat deloc.

De aceea, persoana trebuie sa verifice: A scapat sau nu? Aceasta munca trebuie sa fie facuta incontinuu, in fiecare moment. Asa cum Baal HaSulam scrie in nr 18 la Introducere la Talmud Eser Sefirot, este important sa nu fii  distras de la cel mai important lucru: Lumina care Reformeaza, care este ascunsa in Tora.

Pentru inceput asta trebuie sa facuta prin studiu. Chiar daca o persoana s-a pregatit, ar putea sa fuga de scop in gandul sau in timpul lectiei. Daca pastrezi intentia pentru cinci minute si apoi o pierzi, atunci toate cele trei ore au fost pierdute.
Din prima parte a  Lectiei zilnice de Cabala 2/7/11, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed