Sa te ridici deasupra tuturor posesiilor tale

In intreaga mea diversitate de perceptii trebuie sa discern doar cele mai importante elemente: unitatea. Ma verific pe mine cu privire la prietenii din grup doar la acel grad in care pot sa vad in ei beneficiul sau dauna unitatii noastre. Pana acum nu am luat altceva in considerare. Imi evaluez prietenii cu motiv si „deasupra motivelor”.

Asta inseamna ca nu imi anulez logica, in schimb o folosesc ca sa ma vad pe mine prin prisma parerilor mele (dorinte, vase) sa vad cat de sus trebuie sa ridic grupul in ochii mei ca sa pot da prietenilor o apreciere pozitiva. In orice caz, stiu ca logica mea este egoista si intotdeauna ii inregistreaza pe prietenii mei ca „debitori”. De aceea ma ridic deasupra sa vad imi vad prietenii ca „absolut virtuosi”.

Este adevarat sau fals? Nu exista adevarat sau fals, totul depinde de judecata mea. Cand folosesc logica sa judec, atunci normal, nu exista nimeni corect pe lume in afara de mine. Ma justific doar pe mine si pe cei dragi mie. Totusi, cand ma ridic deasupra ratiunii, simt ca toti prietenii sunt corecti, ca au atins corectarea finala si ca sunt singurul pacatos printre ei.

Ce imi da acest joc? De fapt, nici una dintre optiuni nu este corecta, ambele sunt conventionale. Jocul imi da oportunitatea sa fiu constant in doua stari: deasupra ratiunii si in interiorul ei (deasupra egoismului si in egoism). Deci practic pana cand castig experienta si incep sa doresc sa ajung la estimarea adevarata. Apoi voi fi gata sa vad adevarul.

Cu cat mai mult efort depun, cu atat mai repede dorintele sunt pregatite prin acest proces pentru lumea spirituala. Nu il voi percepe deasupra ratiunii. Dimpotriva, o sa il dobandesc in noul meu vas Kelim, in ratiune. Apoi, in timp, voi merge deasupra motivelor anterior dobandite. Fiecare grad succesiv este mai mare decat cel anterior conform puterii sale de a darui si pentru acest motiv este contrar gradului anterior.

Omul trebuie intotdeauna sa se ridice deasupra averilor sale. Va parea ca totul este bun si drept, sunt lucruri delicioase pe masa si viata este o asa binecuvantare. Dar nu de data asta. Trebuie sa sa dispretuiesc aceste binecuvantari ca sa ma pot ridica la un grad mai inalt de daruire, pe care il vad ca intuneric. De fiecare data ma ridic deasupra motivului, deasupra faptelor curente si imi insusesc proprietatea lui Bina care ii este intotdeauna opusa.

Bina il conduce pe Malchut spre un nou grad, dar atunci, in Lumina Superioara vad cum puterea merge acolo la Malchut. Deci ma pregatesc pentru noul grad, iar procesul se repta.

Din partea a 4a Lectia zilnica de Cabala 10/10/10, “Materia deasupra ratiunii”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: