Secretul dorinţei

Baal HaSulam, Shamati 3, “cu privire la realizarea spirituală”: Pentru ca noi să putem realiza ceea ce El a vrut să realizăm şi să o înţelegem ca “dorinţa Sa de a face bine creaţiilor Sale” El a creat şi ne-a dat aceste simţuri şi aceste simţuri ating impresiile lor de Lumina Superioară…

Ca rezultat, am primit mult discerământ…

În cele din urmă, vom realiza ceea ce ne-a fost dat. De ce totul este aranjat, în mod specific, astfel ? Este necunoscut pentru noi. Creatorul a creat ceva care este numit “o dorinţă de plăcere”, aceasta primeşte un fel de “satisfacţie” şi este stimulată emoţional prin ceea ce bucură şi reacţia acestei dorinţe pe care Creatorul a creat-o este că vorbim despre asta. Este întreaga noastră viaţă. Aceasta suntem noi.

Adevărata esenţă a acestei dorinţe este necunoscută. Ce a creat, mai exact, Creatorul ca “ceva din nimic” ? Care este esenţa sa ? De ce trezeşte un soi de reacţie, o emoţie, o stimulare, de fiecare dată cînd are nevoie de o satisfacţie ? Nu avem răspunsuri. Vorbim numai despre observaţiile pe care le percepem deja, dar nu suntem pregătiţi să le comparăm cu “din nimic”. Şi, cine ştie ce se va întâmpla în viitor ? Acolo, în adâncurile inaccesibile se găseşte esenţa lucrurilor care au venit ca ceva din ceva şi ceva din nimic. Ceva din ceva este realizarea şi ceva din nimic este lipsa.

Noi discernem tot soiul de fenomene în mijlocul dorinţei noastre de primire. Şi aici, Cabala, care studiază şi analizează dorinţa de primire, “substanţa creaţiei” şi stimularea dorinţei de a primi numită “satisfacţie” vine să ne ajute.

Satisfacţia poate fi pozitivă sau negativă: de la satisfacţia pozitivă dorinţa are plăcere, de la satisfacţia negativă sau de la o lipsă a satisfacţiei, dorinţa suferă. Acesta este modul în care reacţia sa este stabilită. Aceste lucruri sunt individuale, ele aparţin acestei dorinţe, în timp ce alte dorinţe simt şi se stabilesc în alt mod. Toate măsurătorile şi definiţiile sunt stabilite doar în funcţie de modul în care sunt descoperite fenomenele particulare.

În mod similar, nu ştim ce constituie dorinţa de primire în sine. Cunoaştem doar emoţia pe care o resimţim cu ea. Numim această emoţie “viaţă”, “energie vitală”. Şi, dorinţa în sine, rămâne un secret. Ceea ce dorinţa vrea este un lucru şi ceea ce dorinţa este cu adevărat, este un alt lucru.

Din prima parte a Lecţiei zilnice de Cabala, 13.11.2013, Shamati 3, “Referitor la realizarea spirituală”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed