Spalarea „mainilor” cu Lumina

Toate obiceiurile in Iudaism sunt o amprenta a actiunilor Cabaliste, dar doar la nivelul dorintei corporale, egoiste. Adevăratele acțiuni spirituale au loc in doua sfere: recepția si dăruirea.

Dupa ce am pierdut conectarea cu dragostea fata de ceilalti, cu daruirea si lumea superioara, ce ne-a ramas in cadrul acestei lumi este numit Iudaism. Aceasta este forma in care exista pentru o persoana Cabala, in timpul exilului. Totusi, pentru cativa, isi dezvaluie cele doua sfere: spiritual si corporal.

De aceea in religie exista anumite obiceiuri duse mai departe conform traditiei. In loc sa actionam in interior, ca actiuni spirituale, ei actioneaza in exterior.

Shulchan Aruch, cartea legilor religioase, descrie actiunile spirituale, dar in forma materiala. Cand se spune “spala-ti mainile” asta inseamna ca trebuie sa iti iei vasul spiritual al receptiei (“mainile”) si sa le spele cufundandu-le sau spalandu-le cu Lumina Hassadim (Milei). Explica cum sa faci acoperamantul de nunta, Huppah, pentru conectarea cu Creatorul, cum sa separi dorinta pura (Kosher) de cea impura, sau cum sa injunghii un “animal” in mod corect, adica egoismul.

Orice actiune facuta in decursul zilei este o reflectie a procesului spiritual.  De aceea, Shulchan Aruch, descrie in detaliu viata unei persoane, din momentul in care se trezeste, cum sa isi puna pantofii, si cum sa se imbarce, prima data cu mana dreapta, ca simbol al dorintei de a darui, si apoi mana stanga, simbol al dorintei de a primi.

Totul este descris pana in cele mai mici detalii pentru ca ele urmaresc corectia sufletului. “Corpul” este sufletul, iar cartile explica cum sa il corectam, cum sa il imbracam, sa il spalam, sa il hranim (sa il umplem cu Lumina, Hochma sau Hassadim si in ce ordine), si cum sa binecuvantam diferite feluri de mancare, moduri de satisfactie pentru dorinta de a primi. Despre asta vorbeste Shulchan Aruch.

Inainte de prabusirea Templului, intreaga natiune a fost condusa de aceste actiuni, fiecare la nivelul sau si lucrand la sufletul sau. Toti stiau ce inseamna asta pentru suflet si pentru Lumina.

Totusi, din momentul in care am pierdut conectarea cu lumea spirituala si am cazut intr-o primire egoista, nu am mai avut suflet, deci nu a mai fost nimic de corectat cu ajutorul acestor actiuni. De aceea oamenii au inceput sa faca aceleasi actiuni cu corpurile lor, cu corpul fizic, in lumea materiala si la masa materiala la care mananca, in loc sa isi umple sufletul cu Lumina.

Daca deschidem Talmudul, vedem un set de reguli pe care trebuie sa le urmam in relatie cu altii (de exemplu cum sa ii platesti vecinului daca animalul tau l-a ranit), dar asta implica un nivel spiritual. Intregul Talmud vorbeste despre actiunile unei persoane care lucreaza la corectarea sufletului sau, dar sunt descrise folosind animale sau munca campului, folosind alegoria.

Daca esti in lumea spirituala, iti este clar ca este vorba de lumea spirituala, de suflet. Pentru tine este ca si cand aceasta lume nu ar exista. Intelegi ca este imposibil sa corectezi ceva turnandu-ti apa intai pe o mana si apoi pe cealalta, si ca aceste actiuni sunt facute doar ca si indiciu a similaritatii lumii materiale cu cea spirituala.

Daca cineva exista in lumea spirituala, actioneaza in acelasi fel si in lumea fizica. Totusi, o actiune materiala nu corecteaza sufletul. Este mai mult o traditie, o istorie a natiunii, un mod de viata cu care ne-am obisnuit din copilarie.

In realitate, actionam in acest fel pentru corectia interioara.Cu alte cuvinte, luam parte la aceasta dorinta si astfel de actiuni le ridicam de la nivelul egoist, le umplem pana la nivelul daruirii fata de ceilalti si fata de Creator. Despre asta se vorbeste in Schulchan Aruch si in intreaga Torah, care ne invata cum sa facem.

Asadar, atunci cand pierdem conectarea spirituala incepem sa vedem aceste actiuni ca si actiuni in lumea fizica. Mana dreapta, mana stanga, taur sau magar, o persoana incepe sa le studieze ca si cum ar fi legi ale lumii fizice.

Din prima parte a Daily Kabbalah Lesson 5/29/2011Shamati #40

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: