Stăpânul şi Creaţia Lui Divină

Baal HaSulam, „Prefaţa la Înţelepciune Cabalei” paragraful 1: Hanania, fiul lui Akaşia spune, „Creatorul vrea să cureţe Israelul, de aceea, El le-a dat bogăţia Torei şi Miţvot (porunci),.”…Este după cum spun înţelepţii noştri „Miţvot-urile au fost date numai pentru purificarea Israelului” (Bereşit Raba, cap 44). Noi trebuie să înţelegem această curăţare, pe care o obţinem prin Tora şi Miţvot, şi ce este Aviut (grosime, consistenţă, dorinţa de primire) în interiorul nostru, pe care trebuie sa-l curăţăm folosind Tora şi Miţvot.

Noi ştim că doar o singură forţă acţionează în lume, în afară de care nu este nimic. Dar în acest caz, pare să facă unele lucruri cu adevărat „prosteşti”. De ce ne-a făcut egoişti, grosolani,  întunecaţi, nesimţitori, şi, practic, răi?

Este într-adevăr o creaţie bună? Dacă Creatorul este bunul absolut, cum am putut să luăm de la El ceva rău? Dacă creatura este rea, trebuie să-L învinovăţim pe Făcător fiindcă a creat asta. De unde din altă parte poate să vină un defect dacă nu din rădăcina lui? În afară de asta, dacă Creatorul a făcut un astfel de viciu, şi intenţionat ne-a creat defecţi şi egoişti, de ce ne-a dat mai târziu un remadiu numit Tora şi Miţvot (Porunci) şi ne forţează să corectăm ceea ce el a stricat şi a făcut rău în noi?

Aceste întrebări sunt profunde. Într-adevăr, începem să le înţelegem numai când începem să urcăm treptele spirituale. Atunci începem să realizăm că avantajul Luminii poate fi învăţat numai din întuneric. Dacă noi nu avem acest întuneric în primul rând, nu vom fi capabili să obţinem Lumina. Nu poate fi găsită în niciun alt mod.

Să nu crezi că este o plată pentru munca ta şi că cineva are nevoie să faci tu întâi munca asta, şi după aceea să fii răsplătit. Eşti numai tu cel care ai nevoie, pentru că dacă munca nu ar fi fost pentru acest întuneric pe care tu îl schimbi în Lumină, nu ai fi avut nicio şansă vreodată să simţi ce este Lumina!

Începem să o vedem numai când intrăm în lumea spirituală şi începem să facem aceste acţiuni de corectare, transformând întunericul în Lumină cu ajutorul Torei şi a Miţvot, succesiune specifică acţiunilor spirituale pe care avem nevoie să le facem cu acurateţe perfectă.

Din Lecţia zilnică de Cabala 5/23/2011 „Prefaţă la Înţelepciunea Cabalei”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed