Suntem Existenta din Absenta

Creatorul este singura proprietate de a darui si binele absolut. Creatura, totusi, este creata de catre Creator pentru a primi placere, ceea ce o face opusa Lui. Prin urmare, pentru a deveni similara cu Creatorul, creatura trebuie sa treaca prin stari contradictorii. Creatura poate inlocui pur si simplu dorinta de a primi cu dorinta de a darui si sa se contopeasca cu Creatorul. Dar pentru a evita asta si a ramane independent, fiind totusi similara cu Creatorul, creatura incorporeaza in sine doua elemente: vointa de placere si senzatia Daruitorului.

Senzatia noastra – despre lume si existenta – este formata din doua opuse: Iesh (Existenta) si mi Ein (din Absenta). Doar atunci este creatura capabila sa simta ca exista. Noi nu putem exista nici in Iesh (realitatea Creatorului) sau in Ein (realitatea creaturii), si prin urmare, suntem supusi unor transformari treptate pentru ca Lumina (Iesh) care ne-a creat din absenta (mi Ein) sa modeleze dorinta (Ein), in forma Iesh (forma Creatorului).

Aceasta Lumina ma conduce de-a lungul lantului cauza-efect, in care fiecare efect  anterior devine cauza urmatoarei stari. Aceasta are loc pana cand incep sa simt relatia Lui cu mine, o forta exterioara care m-a creat si care ma conduce. Pe langa senzatia de a fi umplut in ratiune, exista o alta forta a Creatorului care ma educa prin stabilirea unui model si a unui scop pe care sa il urmez. Acesta este locul unde trebuie sa actionez utilizand credinta.

In starea mea prezenta, exist in forma mea animala si actionez in concordanta cu ceea ce am. In acelasi timp, totusi, sunt constient de starea mea inalta, gradul pe care nu l-am realizat. Eu iau existenta la un grad inalt in credinta, pentru ca este opusa prezentei mele stari. Natura gradelor spirituale este in asa fel incat fiecare grad mai inalt este opus celui inferior, de vreme ce contine un grad mai mare de daruire decat cel de sub el.

Pentru a atinge un grad spiritual mai inalt, trebuie sa accept conditia daruirii, in ciuda egoismului meu,  sau credinta deasupra ratiunii. Daca nu fac asta, voi ramane mereu in prezentul grad animal. Asta inseamna ca voi continua sa primesc in vechea mea vointa de a primi placere si nu voi urca pe scara spirituala catre daruire. Pentru aceasta, este necesar sa ne pregatim astfe incat sa putem accepta de bunavoie un grad spiritual mai inalt si sa nu il respingem.

Din partea 1 Lectia zilnica de Cabala, 02.08.10, Articolul Chestiunea adevarului si credintei

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: