Sus si jos pe Scara Spirituala

Lumea Atzilut actioneaza intr-un fel total nou comparativ cu Lumea Adam Kadmon, astfel incat obiectele spirituale (Partzufim) care sunt sunt create in aceasta, sunt nascute doar dupa spargerea vaselor. Intre felul spargerii care a avut loc in Lumea Atzilut si Lumea Adam Kadmon, datele lor initiale sunt absolut diferite.

Inainte de Lumea Adam Kadmon, exista doar Malchut al Infinitatii care era umplut cu Lumina, dorinte, puterea ecranelor, si dorinta de a ajunge la Sfarsitul Corectarii. Din aceasta stare, s-a nascut Lumea Adam Kadmon. Apoi, dezvoltarea ei s-a terminat cu spargerea in noua Lume a Nekudim; spargerea a dat nastere unui nou punct de plecare.

In prezent, dezvoltarea are loc, nu de Sus in jos, ci de jos in sus, incepand cu embrionul (Ibur) fiecarui Partzuf. Fiecare Partzuf trece prin urmatoarele trei faze: embrion, hranire/cultivare, si maturitate (Gadlut). Dupa ce creste si se corecteaza, poate da nastere urmatorului Partzuf care se dezvolta in exact acelasi fel trecand prin stadiile mic, mediu si mare. Fiecare Partzuf creste de jos in sus, si nu prin coborare de Sus in jos.

Totusi, pe de alta parte, aceste Partzufim se dezvolta de Sus in jos, de la capul Lumii Atzilut pana la sfarsitul Lumii Assiya. Fiecare Parte Superioara, dupa ce a atins Gadlut (starea de crestere), produce (in relatie cu sine insusi) un Partzuf mic, asemeni unui embrion. Apoi, Cel Superior il hraneste/cultiva pe cel mai mic, si il ridica, asigurandu-i conditiile necesare pentru ca in cele din urma sa creasca si sa se maturizeze transferandu-i toate Reshimo, pentru ca cel inferior sa inceapa sa munceasca independent.

Aici apare o ciudatenie. Pe de o parte, Cel Superior da nastere celui inferior, pe de alta parte, cel inferior, dupa ce a fost nascut, incepe sa se dezvolte de jos in sus.

Acest proces apare in toate Lumile ABYA (Atzilut, Beria, Ietzira si Assiya) care sunt destinate sa ofere mediul de ascensiune al omului. O fiinta umana creste doar de jos in sus. Ea trece prin stadiile de embrion, hranire si maturitate, in fiecare stadiu. Apoi, el urca (nu coboara) la urmatorul Partzuf si intra in aceleasi stadii de embrion, hranire si maturitate. Intreaga urcare apare doar de jos in sus in ordinea Partzufim, unul dupa altul, cel superior dupa cel inferior, si urmand ordinea stadiilor fiecarui Partzuf.

  • In Lumea Infinitatii, totul este un intreg.
  • In Lumea Adam Kadmon, dezvoltarea are loc de Sus in jos.
  • In Lumile ABYA, extinderea are loc de Sus in jos, dar cresterea fiecarui Partzuf este de jos in sus.
  • Dupa pacatul primordial al Primului Om cu Copacul Vietii, noi crestem si urcam doar de jos in sus ca o reflectie inversa a Lumii Adam Kadmon.

Din partea 3 Lectia zilnica de Kabbalah 28.06.10, Prefata la Comentariul Sulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: