Ţine nasul jos, ridică grupul sus

Rabash, Scrierile sociale, Shlavey HaSulam (Treptele scării), Articolul Privind Importanţa Prietenilor: Fiecare student trebuie să simtă că este cel mai mic dintre prieteni şi apoi va fi în stare să primească aprecierea măreţiei de la toată lumea. Asta pentru că cel mare nu poate primi de la cel mic şi poate fi şi mai puţin impresionat de cuvintele lui. Numai cel mic este impresionat de ceea ce apreciază cel mare.

Este spus despre asta: Am învăţat mult de la profesorii mei, mai mult de la prieteni şi mai mult de la studenţii mei. Cum poate cineva învăţa de la studenţi?

Dacă mă micsorez şi îi ridic pe ei în ochii mei, atunci prin ei sunt în stare să primesc. De fapt, în sufletele noastre noi toţi locuim într-un sistem unificat. De aceea Rabbi Hanina Ben Dosa, un mare Cabalist, a spus ca a învăţat cel mai mult de la studenţii săi pentru că a avut oportunitatea să se anuleze şi să se micşoreze înaintea lor.

Aşa facem şi noi în grupul nostru mare, integral, unde trebuie să apreciem în mod special pe aceia care lucrează din greu la auto-anulare, în ciuda faptului că de afară nu arată aşa. Această muncă este cea mai dificilă, deoarece este îndreptată exact împotriva egoului. Dar cu cât mă micşorez, cu atât mai mai mult primesc. Chiar şi în sensul egoist acest lucru merită.

În lumea de afară, suntem martori la acelaşi lucru: Fiind ocupaţi cu noi înşine, nu auzim  pe alţii şi nu învăţăm nimic. Sau în alt fel: Fiind aroganţi, nu învăţăm nimic de la nimeni. Dacă mă plasez deasupra altora şi îi dispreţuiesc, rămân gol.

Deci, renunţarea la sine este benefică chiar din punct de vedere egoist; este o condiţie prin care mă pot lega de grup. Dar, în timp ce în societatea egoistă îmi aplec capul pentru a primi de la ceilalţi cât mai mult posibil, în grupul nostru mă micşorez înaintea prietenilor pentru a primi influenţa lor spirituală, conştienţa măreţiei scopului şi a Creatorului, forţa care mă va ajuta să mă ridic deasupra egoismului. Aici se află diferenţa: În afară acţionez la fel dar cu un scop opus în minte.

Fiecare student trebuie să ridice în slăvi meritele prietenilor ca şi cum sunt cei mai mari din generaţie. Apoi, mediul îl va influenţa.

Pot primi numai de la un grad mai înalt. Deci, nu numai că trebuie să mă micşorez dar trebuie şi să ridic în ochii mei mediul, grupul şi prietenii.

Din Lecţia 5,  Congresul WE! 4/2/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: