Umanitatea Pe Cale De Disparitie

Parere: Nick Bostrom(Profesor, la Facultatea de Filozfie, Universitatea Oxford) Riscuri Existentiale: Datorita accelerarii progresului tehnologic, umanitatea se poate apropia de faza critica a carierei sale.

Facem astazi ceva ce nu am mai facut pana acum pe Pamant. Daca factorii naturali nu au fost capabili sa distruga rasa umana pe parcursul a mii de ani, acesti factori ne vor nimici in secolul care se apropie.

Paradoxul situatiei sta in faptul ca fara tehnologie, sansele noastre de a evita riscurile globale vor fi egale cu zero, in timp ce avand aceasta tehnologie, avem o mai mare sansa de a scapa de exterminare, desi tehnologiile sunt cele care sunt cauza acestor riscuri. Factorul major al cauzei cresterii riscurilor este discrepanta dintre maturitatea omului in termeni de etica si morala, si cresterea puterii tehnologiilor create de el.

Pentru a minimaliza riscurile dezastrului, trebuie sa facem urmatoarele:

  • Prezentarea problemelor legate de riscurile existentiale,
  • Crearea unei structuri de actiuni internationale de cooperare,
  • Reglarea ritmului progresului tehnologic,
  • Conceperea unor programe menite sa minimizeze riscurile specific existentiale.

Comentariul meu: Tehnologiile pe care le concepem sunt in proportie directa cu atitudinea noastra egoista fata de societatea si natura care ne inconjoara. Doar echilibrul nostru cu natura ne poate aduce la folosirea cu intelepciune a tehnologiilor. Insa pentru a ajunge la asta, este necesar mai intai sa transformam natura omului. Si acest lucru poate fi facut doar de catre forta care ne-a creat: „ Am creat inclinatia rea si metoda pentru corectia sa”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: