Un înveliș gol merită o mie de dolari

Din articolul lui Baal Ha Sulam „Introducere la studiul celor 10 Sfirot”… este partea din Tora, adică partea de pregătire extinsă pe care cineva trebuie să o facă, purificarea corpului înainte să fie recompensat cu ţinerea Torei şi Mitzvot.

Asta vorbeşte despre aşa-zisul „timp de pregătire”. O persoană vine să studieze Cabala, dar încă nu înţelege unde este. Ea începe cu câteva lecţii introductive, devine obişnuită cu un grup; participă la ateliere şi la munca în comun. Dacă se alătură unui grup, âdeprinde noi valori şi atitudini de la grup indiferent dacă vrea sau nu. Aşa începe pregătirea unei persoane, durează până când o persoană atinge o stare numită „Lisma” însemnând că Lumina care Reformează are impact asupra ei într-un mod în care dorinţele sale sunt schimbate

„Completând Calea Torei” ţine loc de „a cere miracole” adică a te bucura de proceul de a dărui. O persoană trebuie să dorească să se ridice pe sine deasupra interesului propriu. Oricum trebuie să aspire la această condiţie, nu pentru că vrea să scape de suferinţe, dar pentru a deveni capabil să dăruiască. Dăruirea trebuie să devină singura plăcere. Când o persoană se ridică deasupra orinţelor sale egoiste, el este preocupat cu diferite probleme, dar vor fi pentru preocuparea de a ţine la alţii. El ţine doar la acest mod de comportament ca fiind „viaţă”.

Odată în timp ce făceam saună cu Rabash, l-am întreabat despre modul în care să-mi verific gradul de „Lishma”. Mi-a explicat în modul următor: „Un prieten de-al tău îţi înapoiază o sumă de bani pe care ţi-o datora. Sunt 1.000 de dolari într-o sacoşă. Numari banii şi vezi că sunt 999 de dolari. Te gândeşti că nu este mare lucru şi te decizi că cel mai probabil prietenul tău a calculat greşit şi că a crezut că e mai mult cu 1 dolar. Te gândeşti că nici măcar nu merită să-i menţionezi acest lucru. Deci închei şacoşa şi închei afacerea”.

Asta se numeşte a „acţiona în raţiune”. Dacă numeri bani sau dacă te conduci după orice calcul, înseamnă că eşti condus de mintea ta. Dacă numari banii şi totuşi accepţi aproximarea prietenului (este evident pentru tine că el a dorit să-ţi returneze toată suma de 1.000 de dolari) atunci accepţi sacoşa fără nicio ezitare chiar dacă nu conţine întreaga sumă pe care ţi-o datora şi pe care ai presupus că o vei primi înapoi. Asta înseamnă că mergi deasupra opiniei tale şi deasupra minţii tale.

Nu contează cât de mult prietenul tău ţi-a returnat. Tu accepţi orice sumă de la el ca şi cum ar fi 1.000 de dolari; nu există un minim pe care să-l accepţi. Nu pui niciun fel de condiţii, nici nu te gândeşti la posibilul lui calcul greşit. Este pur şi simplu imposibil! Prin acceptarea sumei de 999 de dolari, mergi „deasupra raţiunii” în cuantum de 1 dolar.

Dacă deschizi sacoşa şi vezi doar un singur dolar, prin a accepta acest lucru ca fiind de fapt 1.000 de dolari, mergi „deasupra raţiunii” în cuantum de 999 dolari. Este ceva semnificativ…

Este genul de credinţă care nu te lasă să primeşti nimic în schimb. Iei judecata Creatorului sau estimarea prietenului de bună; şi tu simţi că ai primi toată suma de ani înapoi. Tu simţi „ca şi cum” prietenul tău ţi-a returnat toată suma de 1.000 de dolari, 100%. Această situaţie te împlineşte şi îţi dă putere să te ridici de la „Lo Lisma” la „Lishma”.

Din prima parte a lecţiei zilnice de kabbalah, Lecţia din 11/12/2012 „Introducere la studiul celor 10 Sfirot”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed