Un microscop spiritual

Lumea spirituala este o lume de forte care actioneaza conform unor legi pe care le intelegem partial, desi unele aspecte raman necunoscute – la fel ca stiintele general acceptate, care exploreaza natura acestei lumi. Noi intelegem parti din lumea spirituala, iar alte parti raman ascunse.

Trebuie sa adoptam o abordare strict stiintifica si sobra fata de cercetarea spirituala, asa cum facem atunci cand studiem natura fizica. Ceea ce astazi e ascuns, maine se va dezvalui. Stiinta Kabbalah ne ofera instrumentele de cercetare (Kelim), care se pot asemui unui microscop din noi, pe care il putem folosi pentru a vedea fortele spirituale, fortele daruirii.

Insa trebuie sa detinem puterea daruirii, pentru a putea sa masuram aceste forte, sa le vedem si sa le discernem. O fiinta omeneasca interpreteaza toata cunoasterea si toate experientele pe care le primeste prin sine.

Dupa ce imi dezvolt puterile daruirii, le acordez, asa cum as acorda un microscop sensibil, pe care il folosesc ca sa patrund in profunzimea materiei (dorintei), unde observ diverse fenomene (a da si a primi), in conformitate cu sensibilitatea vasului perceptiei mele (Kli).

In orice stiinta, noi slujim intotdeauna drept instrument, pentru ca noi suntem cei care, in cele din urma, primim cunoasterea, iar intr-o anumita masura, o facem subiectiv. Atunci cand studiem stiinta Kabbalah, o facem constient, iar noi devenim un instrument de cercetare. Insa cercetarea insasi trebuie sa fie pur stiintifica. Cercetarea noastra devine obiectiva, pentru ca este in natura noastra sa ne straduim sa ajungem la obiectivitate.

In multe randuri, kabalistii au spus, „Te voi cunoaste dupa actiunile Tale”, „Cunoaste-ti Creatorul si slujeste-L”, „Caci toti, de la cel mai mare la cel mai mic, Ma vor cunoaste”.

Exista numai doua forte (proprietati) in tot universul: Lumina (proprietatea daruirii) si dorinta de a fi multumit (proprietatea primirii) pe care a creat-o aceasta. Orice altceva decurge din aceste proprietati.

Acelasi lucru este valabil si in matematica: avem un zero, si avem o valoare care e alta decat zero. Orice altceva decurge din aceste valori si este pur si simplu o chestiune de calcul. Fizica este si ea la fel: exista doua forte, care sunt diferite una de alta.

Acelasi lucru este valabil si in cazul Luminii Superioare. In momentul in care apare un punct care este putin mai intunecat decat Lumina, avem doua proprietati diferite. Acesta este momentul in care incepe progresul si in care apare stiinta Kabbalah.

Ca si in cazul oricarei alte stiinte, Kabbalah studiaza discrepantele dintre doua forte (fenomene). Acest lucru devine posibil prin intensificarea diferentelor dintre ele, cu ajutorul unui microscop (analiza), sau prin gasirea unor puncte de conexiune (sinteza).

Stiinta se bazeaza pe gasirea interactiunilor dintre doua forte – Creatorul (daruirea) si creatia (primirea) la toate nivelurile manifestarii lor in interiorul dorintei (materiei). Este imposibil sa identificam si sa studiem o forta fara cealalta. Cu ajutorul analizei si sintezei, studiem interactiunea lor si apoi ajungem la anumite concluzii. „Nu exista Creator fara creatie si nu exista creatie fara Creator”.

Contemplarea unei singure forte este gresita si nu va duce la concluzii stiintifice, ci mai degraba, va genera deliberari despre o forma abstracta. Atunci cand spun, „Proprietatea daruirii”, ce vreau sa spun? Ce este asta? Cui ii da ea? Pe cine influenteaza? Unde apar semnele ei? Cum stiu ca e daruire? Raspunsul este: intelegand opusul.

Putem sa ne dam seama de diferenta numai comparand contrariile – studiind pe cineva care primeste. Nu putem sa spunem, pur si simplu, ca ceva este pozitiv, pentru ca este pozitiv in raport cu ce? Unde este negativul?

Cu alte cuvinte, nu poti sa discerni ceva ca atare – poti sa discerni ceva numai in relatie cu altceva. Fundamentul oricarei stiinte se afla in comparatii. Nu exista nimic altceva in univers, in afara de doua forte.

Aceasta abordare este respectata cu strictete in stiinta Kabbalah. Daca te indepartezi de materie si de forma care defineste materia, ea devine misticism.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed