Un om al senzației și un om al credintei

Toată munca noastră este concentrare interioară, deoarece realitatea externă nu se modifică, indiferent cât de mult ne așteptăm să se întâmple. Realitatea este definită numai de percepția sa în noi și depinde în întregime de proprietățile unei persoane. O persoană se schimbă și, prin asta, realitatea pe care a simțit-o înainte în cele cinci organe de simț; acum vede alte conexiuni în lumea noastră, o nouă realitate, prezența forței superioare. Treptat, această forță devine imensă, controlând totul și susținând întreaga realitate.

Dar acum nici nu vedem, nici nu observăm asta. Acesta este singurul lucru care se schimbă în măsura în care această realitate pământească dispare complet prin moartea trupului și numai realitatea spirituală rămâne. Totul depinde de modul în care ne schimbăm de la o persoană  „senzitivă” la o persoană „ credinciosă”.

Diferența dintre cele două este determinată de instrumentele cu care lucrăm. Dacă percepem realitatea prin dorința de a ne bucura, aceasta se numește o persoană a senzației, și dacă o percepem prin dorința de a dărui, atunci aceasta se numește o persoană a credinței. Dar ambele implică senzații. Credința este, de asemenea, o senzație, însă numai în Lumina Reflectată, în dorința îndreptată spre dăruire în loc de primire.

Sentimentul distanței față de Creator înseamnă că o persoană a primit mai multe instrumente senzitive (Kli) pentru a măsura atitudinea sa față de Creator. Cu doar câteva zile în urmă, la Convenție, ne-am simțit mult mai conectați, într-o asemenea măsură încât o persoană a dispărut în sentimentul comunității noastre. Forța generală și inspirația au susținut-o, permițându-i să nu se mai simtă pe sine.

Dar acest lucru se poate întâmpla cu orice entuziasm plin de bucurie, atunci când mai mulți oameni, uniți printr-o idee, opinie, gândire, scop și rațiune, vin împreună și, astfel, simt unitatea lor. Cum este starea noastră diferită de a celorlalți? În scopul de a o face diferită de a lor ne este dată acum senzația de cădere, de distanțare față de starea luminii.

Simțim că ne lipsește ceva în această stare, astfel încât să poată rămâne.

Noi înșine nu suntem în măsură s-o păstrăm; este nevoie de prezența unor noi forțe, a unei noi realități, care este mai presus de noi. Acest sentiment de alienare înseamnă extinderea dorințelor noastre, instrumentele de percepție, la o nouă adâncime și lățime, o creștere a sensibilității lor interioare, precum și obținerea unei forțe externe mai puternice.

Și astfel, vedem că nu putem face față acestui lucru. Suntem,  se pare, scufundați într-o mare vastă de sentimente rămase din convenție, care se răcește treptat și în curând va îngheța complet. Nu putem opri asta. Tendința este clară, dar nu este clar cum să rezistăm acestui lucru.

Mai întâi de toate, trebuie să înțelegeți că această tendință este naturală și ar trebui să încercați să vă protejați de ea, să vă opriți, să vă luptați cu această răcire cât mai mult posibil, dar numai în scopul de a vă accentua senzația acestei distanțări, încercând să păstrați sentimentul cald anterior cât mai mult posibil!

Și în ciuda tuturor eforturilor noastre, putem vedea că nu suntem capabili să facem acest lucru. Vom verifica starea noastră, comparând modul în care se schimbă de la o zi la alta, și vom înțelege că inspirația noastră dispare treptat. Uneori, gândurile de unitate revin, dar dispar imediat. Și starea de astăzi este chiar mai îndepărtată decât ceea ce a fost ieri.

Dar simțind separarea noastră față de marele Rege, trebuie să înțelegem că nu este înstrăinarea reală, ci pur și simplu Creatorul crește gradul de sensibilitate al stării cuiva, crește dorința sa cantitativ și calitativ. Și apoi omul  simte că îi lipsește ceva în aceeași stare.

De fapt, ne aflăm încă în aceeași stare, deoarece nimic nu dispare în spiritualitate. Dar în fiecare stare succesivă, ne lipsește unitatea și prezența Creatorului într-o măsură mai mare.

Din pregătirea pentru a Lecția zilnică de Cabala 19/7/13

 

 

 

 

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: