Vremea “inotului in directia curentului” a trecut

In Introducerea la Talmud Eser Sefirot, Baal HaSulam scrie despre dorinta unei persoane de a intelege clar sensul vietii sale. El spune ca “Totusi intrebarea “Care e scopul vietii mele?” e mai acuta si rascolitoare ca niciodata. Cateodata ne ia prin surprindere, ne macina gandurile, ne umileste adanc, pana sa descoperim faimosul siretlic de a inota fara sa gandim in curentul vietii ca si pana acum.“

Oamenii au dorinte mici, precum copiii: ei vor ordine. Isi impun limite si traiesc in aceste limite care le confera senzatia de siguranta. In plus, acesti oameni vor ca relatiile lor cu altii si respecte ordinea ierarhica. Ei vor sa stie daca “aceasta persoana e superioara sau inferioara ierarhic mie. De aceasta trebuie sa ma tem, pe cealalta trebuie sa o respect.”

Multi politicieni, psihologi si sociologi folosesc acest lucru in avantajul lor, chiar si religia se bazeaza pe asta. De-a lungul istoriei, oamenii s-au temut de fortele naturii, crezand ca acestea sunt mai puternice decat ei. Ei au incercat sa le niveleze tratandu-le cu respect si formand astfel sisteme speciale prin care isi exprima atitudinea lor fata de fortele naturii.

Asa a fost creata religia. Si ea a fost buna pentru oameni pentru ca le-a oferit o perspectiva clara asupra ce se cerea de la ei. Aceasta institutie era satisfacatoare pentru toti, pentru ca oferea un scut pentru toti oamenii.

Astazi insa traim in alta epoca. Acum dorinta de a primi placere a depasit orice limita. Indiferent ca oamenii sunt seculari sau religiosi, ei nu se mai pot multumi cu setul de limite prestabilite. Ei nu mai pot “inota in directia curentului ca pana acum.”

In trecut, oamenii isi indeplineau sarcinile fara o analiza sau discutie inainte. Ei actionau in anumite feluri, si erau multumiti pentru ca stiau ca asa isi traiesc corect viata. Astazi insa, oamenii nu mai pot fi satisfacuti de acest stil de viata, pentru ca niciuna dintre actiuni nu le ofera raspunsul la intrebarea “Pentru ce traiesc eu?”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed