Zoharul vorbeste sentimentelor noastre

Intrebare: Mi se pare greu sa ma concentrez la lectiile de Zohar si de aceea incerc sa ma gandesc la conexiunea dintre toti cei care studiaza. Este bine ce fac, sau ar trebui sa fac un efort mental mai mare si sa inteleg ce se spune?

Raspunsul meu: Eforturile trebuie facute in sentimentele tale, nu in minte. Trebuie sa simti tot ce descrie Zoharul, mai degraba decat sa intelegi. Cartea Zohar vorbeste sentimentelor tale, nu mintii tale. Cand citesc cate un cuvant, cum ar fi „Struguri, un copac, rai, iad”, ar trebui sa incerc sa il gasesc inlauntrul meu. La urma urmei, eu sunt format complet din dorinte, iar dorinta este senzatie, nu ratiune.

Daca imi folosesc mintea pentru a transpune toate astea in concepte, cum ar fi notiuni de Lumina, vas (Kli) si combinatiile dintre ele, atunci nu voi trece niciodata dincolo de imaginea mecanica, de grafic – si nu voi putea sa ma apropii de simtire. Imaginea trebuie pusa laolalta treptat, inlauntrul meu, sub forma de sentimente. Ea este formata din senzatii. Trebuie sa acumulez senzatiile launtrice si impresiile launtrice care, treptat, se vor reuni din propriul lor acord, formand senzatia Lumii Superioare.

Este la fel cu modul in care ne dezvoltam noi, in lumea noastra: mintea vine dupa senzatie. Mai intai, copilul simte daca ceva e bun sau rau, iar ulterior, el intelege de ce anume ar trebui sa se apropie sau sa se indeparteze. Mai tarziu, el dobandeste o minte mai vasta.

Ca urmare, cand citim Cartea Zohar, trebuie sa incercam intotdeauna sa ne identificam senzatiile si sa discernem cum simtim dorinta noastra de a primi placere. Mai tarziu, va aparea in noi o minte, care va incepe sa le conecteze intr-o imagine unificata.

Pentru incepatori e mai usor sa perceapa aceste procese schematic, dar chiar si asa, ar trebui sa incercam sa transferam textul Zohar-ului in senzatii de daruire si primire.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: