Cum ne gasim punctul nostru de libertate?

Intrebare: De ce a creat Creatorul lumea in felul in care este ? De ce s-a ascuns de mintea si simturile noastre? De ce ne-a creat pe noi sa fim opusi Lui si opusi scopului final?

Raspuns: A facut asta pentru ca El a vrut sa ne dea libertate. A vrut ca noi sa avem dorinta de a-L descoperi prin liberul nostru arbitru. A vrut ca noi sa devenim daruitori, ca EL. Daca l-am fi simtit pe Creator, asa cum este, chiar de la inceput, nu am fi obiectat si nu am fi vrut sa facem nimic diferit.

In acelasi fel, nimeni dintre noi nu poate rezista egoismului, care guverneaza asupra noastra. Actionam automat la programul nostru egoist. Similar, daca programul daruirii ar fi fost impregnat in noi, l-am fi realizat automat si pe acesta si am fi fost numiti ingeri, forte fixe ale naturii. Totusi, nu exista nicio libertate in aceste doua cazuri.

Libertatea este numai in mijloc. Este intre impuritate si sanctitate. Aceasta stare se numeste Klipat Noga. Este treimea din mijloc a calitatii Tiferet.

Creatorul trebuie sa ne puna in punctul instabilitatii, astfel incat sa nu stim spre care parte sa echilibram balansarea noastra. Nu stim ce este bun si ce este rau, ce sa preferam si la ce sa aspiram? Aici este situat punctul liberului nostru arbitru.

Formam o linie din aceste puncte ale liberului arbitru si progresam din acest moment in sus, pana la sfarsitul corectiei. Singura noastra sarcina este de a intelege masura ascunderii si formele ei si sa realizam motivul si nevoia acesteia. In acest fel, ne construim intr-o fiinta independenta.

Creatorul nu are alt scop decat independenta noastra. De fapt, El are nevoie de o creatura independenta pentru a-i oferi placere? Cum poate sa ofere placere unei masini pe care El a creat-o si pe care o controleaza total? Totusi, in masura in care creatura devine independenta, Creatorul primeste placere daruindu-i ei. Acum este cineva pe care sa-L delecteze, este cineva care exista cu adevarat.

De aceea nu ne-a creat pe noi sa fim buni imediat si nu ne-a dat Lumea Infinitului de la inceput. Ne-a fortat sa fim opusi Lui si ne-a plasat intre doua lumi. De fapt, chiar aici in mijloc, intre aceste doua lumi, unde nici regulile Creatorului si nici cele ale creaturii nu sunt la lucru, in acest punct neutru, care nu apartine nici Creatorului nici creaturii, numai acolo avem libertate.

Din partea a treia a Lectiei zilnice de Kabbalah 8.06.10, Introducere la Studiul Celor Zece Sfirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: