Daca ma parasesti pentru o zi…

Suntem sub completa autoritate a naturii. Suntem controlati in toate actiunile noastre, cat si toate corpurile ca si toate sufletele. Totusi, Cabalistii spun ca avem liber arbitru. Nu ar fi avut niciun rost sa fie creata aceasta intreaga creatie, daca Forta Superioara ar fi determinat in mod ambiguu tot ce ni s-a intamplat pana acum.

Totusi, liberul arbitru exista numai deasupra vietii noastre prezente, numai acolo, intr-o dimensiune inalta, unde dorim sa ne ridicam deasupra naturii noastre egoiste, in calitatea daruirii. Numai la o asemenea urcare, de la un grad la un altul, vom fi in stare sa alegem daca sa urcam primind lovituri de la natura. Daca nu ne folosim liberul arbitru, nu ne exercitam propriile noastre eforturi, nu ne straduim sa ne dezvoltam de unii singuri in aceeasi directie, sau sa vedem un scop dorit in asta, natura ne va impinge la asta. Dar daca vom cauta fortele care sa ne ajute sa facem aceasta ascensiune, acolo vom gasi liberul arbitru.

Cabalistii explica, ca liberul arbitru exista numai in construirea unui mediu inconjurator corect. Mai mult, eu nu doar aleg mediul inconjurator; avansez sub influenta lui. Pot alege mediul meu si prin asta sa grabesc avansarea mea si la fel sa schimb natura ascensiunii mele.

In loc sa ma zbat in si din lovituri ale soartei, ca un animal batut, ma pot ridica printr-o cale minunata, conform cu dorintele mele, plin de sentimente, intelegere si prin propria putere, asa cum se potriveste unei fiinte umane. Pot face asta daca examinez scopul, imi doresc sa ma apropii de el si inteleg ca, pentru a grabi dezvoltarea mea trebuie sa atrag mai multa Lumina decat primesc pe cale naturala. Acest mijloc imi este dat mie; se numeste Torah, Lumin Superioara; ea ma trage afara si ma intoarce la sursa.

Este scris in ceea ce priveste aceasta munca, ca daca o parasim fie si pentru o zi, daca nu realizam liberul nostru arbitru, atunci ne oprim dezvoltarea pentru doua zile si nu ni se da voie sa avansam independent. Incepem sa fim influentati de fortele Superioare naturale.

De fapt, nu este suficient doar sa pierdem, in masura in care nu depunem efort, nu invatam prea multe din asta. Pentru a ne invata sa stam pe aceasta cale minunata, primim o pedeapsa pentru ratacire care este mai mare decat ceea ce am facut, astfel incat data viitoare, cand, un si mai mare obstacol va aparea in calea noastra, vom fi avertizati sa nu ne impiedicam in el. Legea spirituala spune, Daca Ma parasesti pentru o zi, Eu te voi parasi pentru doua.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 9.07.10, Shamati, Art. 108

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: